Ensi viikolla Forssan mykkäelokuvafestivaaleilla nähdään mm. Maurice Tourneurin & Clarence Brownin Viimeinen mohikaani (1920), Edwin S. Porterin ja Cecil B. DeMillen Suuri junaryöstö (1903) ja D.W. Griffithin Kansakunnan synty.  Satavuotias Kansakunnan synty on festivaalien päänäytös.

Festivaali järjestetään jo 16. kertaa, joten se on saavuttanut vankan jalansijan kotimaisten elokuvatapahtumien joukossa. Osassa näytöksiä on orkesteri soittamassa paikan päällä kuten ennen oli tapana. Ohjelmaa riittää koko viikoksi (24.-30.8.). Klassikoiden lisäksi nähdään ilmaisnäytöksessä myös uusia mykkäelokuvia Tommi Kainulaiselta ja janakkalalaissyntyiseltä Joonas Rannalta. Normaaliliput maksavat 15 – 25 euroon ja niitä voi hankkia myös verkkokaupasta.

Ensimmäiset elokuvat kuvattiin 120 vuotta sitten. Vaikkapa sen kunniaksi kannattaisi Forssaan matkustaa ihmettelemään elokuvailmaisun varhaisia mestariteoksia. Forssahan on jopa lähellä, ja sinne pääsee myös julkisilla kulkuneuvoilla.