Seuraava Kavin aluesarjan elokuva on Risto Jarvan komedia Jäniksen vuosi (1977). Arto Paasilinnan samannimiseen romaaniin perustuvaa herkkävireistä elokuvaa on kuvattu mm. Lammilla ja Sonkajärvellä. Kuvauksia varten hankittiin Korkeasaaren intendentti Ilkka Koiviston avustuksella 11 jänistä, joista kaksi esiintyy lopullisessa versiossa.

Jäniksen vuosi pohtii ihmisen vieraantumista luonnosta. Se on myös hellyttävä kuvaus ihmisen ja jäniksen ystävyydestä. Edelleen teemoiltaan ajankohtainen elokuva jäi  43-vuotiaana kuolleen monipuolisesti elokuva-alalla vaikuttaneen Jarvan viimeiseksi taidonnäytteeksi.

Elokuvaa kuvattiin Lammilla ilmeisesti  kesällä 1977. Tiettävästi muun muassa yöpyminen heinäladossa, majavalampikohtaus ja purossa kylpeminen tapahtuvat Lammilla. Kavissa eli Kansallisessa audiovisuaalisessa instituutissa kaivattaisiin lisätietoa siitä, missä ja kenen mailla heinälato sijaitsi ja mikä puro oli kyseessä. Metsäpalo lienee kuvattu Evon metsäopiston mailla ja puskutraktorikohtaus Pääjärvellä, mutta näihinkin tietoihin tarvittaisiin tarkennuksia. Jos tiedät lisää, tule kertomaan.

Kavi kerää perinnetietoa kaikista 1907 – 1980 tehdyistä näytelmäelokuvista Suomen kansallisfilmografiaan. Vähäisetkin tiedonmuruset tekijöistä, paikallisista esiintyjistä, elokuvan aputyövoimasta  ja kuvauspaikoista ovat tarpeen. Mielellään otetaan vastaan myös valokuvia kuvaustilanteista, elokuvarekvisiittaa, käsikirjoituksia, asiakirjoja, filmausopimuksia ja otteita vieraskirjoista.

Tiedot Jäniksen vuodesta tai muista elokuvista voi lähettää tutkija Juha Seitajärvelle Kaviin. Myös Kino Tavast on kiinnostunut kuulemaan lisää Hämeenlinnan seudulla kuvatuista filmeistä.

Jäniksen vuosi on kielletty alle 7-vuotiailta ja sen kesto on reilut pari tuntia. Elokuvan jälkeen Kino Tavast ry järjestää keskustelun elokuvasta.

Katso Jäniksen vuosi Elonetissä.