KAVI: Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen (1976)
Pääroolit: Grigore Grigoriu, Pavel Andrejtšenko, Sergiu Finiti, Svetlana Toma
Ohjaaja: Emil Lotjanu /Lotianu
Lajityyppi: Musikaali. Draama. Romantiikka

Traagista mustalaisromantiikkaa, musiikkia, tanssia ja voimakkaita tunteita on luvassa Kavin aluesarjan seuraavassa näytöksessä ensi tiistaina.

Aikansa neuvostoelokuvan huippua edustanut Emil Lotjanun Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen (1976) sijoittuu 1900-luvun alun Bessarabiaan. Se kertoo hevosvaras Zobarin ja mustalaistyttö Radan dramaattisen rakkaustarinan, joka ei pääty onnellisesti.

Maksim Gorkin novelliin Makar Tšudra (1892) perustuvassa elokuvassa kuvat, musiikki ja tanssi pursuavat kiihkeinä ja aistivoimaisina. Tunteita nähdään laidasta laitaan, niin surua, iloa kuin raivoakin.

Elokuva oli vuonna 1976 Neuvostoliiton katsotuin elokuva (64,9 miljoonaa myytyä lippua). Tarinaa esitetään edelleen teatterisovituksina, myös Suomessa. Elokuva sen sijaan on  syyttä suotta joutunut lähes unholaan.

Kavin aluesarja: Emil Lotjanu, Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen. 101 min. K16. Bio Rex Verkatehdas ti 13.9. klo 18. Liput Bio Rexistä 5 €.

IMDB

Leffatykin kritiikki