Miloš Formanin ohjaama amerikkalainen tragikomedia Yksi lensi yli käenpesän esitetään Bio Rexissä ensi tiistaina ystävänpäivänä. Tavallaan elokuvassakin on kyse ystävyydestä ja välittämisestä,  toisen ymmärtämisestä ilman sanoja.

Elokuva, jonka päärooleissa näyttelivät  Jack Nicholson ja Louisie Fletcher, pyöri elokuvateattereissa keskeytyksettä seitsemän  vuotta. Aikuisikäisistä sen on nähnyt lähes joka viides suomalainen, joten jotain mystistä taikaa siihen liittyy.

Elokuva tapahtuu mielisairaalassa – edustakoon sairaala sitten vertauskuvallisesti  mitä tahansa yhteisöä. Näkökulma on vahvasti potilaan puolella ja byrokratiaa vastaan.

Tule verestämään vanhoja muistoja ja ota mukaan joku, joka ei vielä tunne elokuvaa. Se, mikä oli kuohuttavaa ja kiinnostavaa 1970-luvulla, saattaa jossain suhteessa olla ajankohtaista vielä nykyäänkin.

Lisätiedot:

IMDB (8,7 keskiarvopistettä)

Kavi: Matti Salon artikkeli elokuvasta: Yksi lensi yli käenpesän (14.2.2017)