Kuka tekee ja mitä? Kavilla, Walhallalla ja Kino Tavastilla on kullakin oma roolinsa. Kavi-lyhenne tarkoittaa Kansallista audiovisuaalista instituuttia, joka on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen Helsingissä toimiva valtion laitos. Sen toiminta perustuu lainsäädäntöön. KAVIn  tehtäviin kuuluvat elokuvien ja televisio- ja radio-ohjelmien säilyttäminen sekä niihin liittyvä tutkimus, kuvaohjelmien tarjoamisen valvonta ja mediakasvatuksen edistäminen.

Toimintaansa liittyen Kavi järjestää ja kustantaa elokuvanäytöksisä sekä Helsingin Orionissa että maakunnissa. Hämeenlinnassa nähtävä aluesarja, jossa esitetään vuosittain 14 klassikkoelokuvaa, on osa Kavin esitystoimintaa. Kino Tavast ry on sarjan paikallisjärjestäjä ja Bio Rex näytösten esityspaikka. Kavi vastaa vuonna 2012 Hämeenlinnassa alkaneen sarjan kustannuksista.

Walhalla ja Kavilla ei ole muuta yhteistä kuin että ne toimivat elokuva-alalla. Kavi ei siis tuota kuukauden pohjoismainen elokuva -esityssarjaa vaan sen taustayhteisö on elokuvayhdistys Walhalla, jonka tavoitteena on edistää pohjoismaisen elokuvan esittämistä Suomessa ja erityisesti suomenkielisillä alueilla. Kino Tavast ry on ollut myös pohjoismaisen sarjan paikallisjärjestäjä Hämeenlinnassa vuodesta 2016. Walhalla vastaa elokuvien tekijänoikeuskustannuksista, Kino Tavast ry puolestaan muista kustannuksista.

Kino Tavast ry on vuonna 2014 perustettu elokuvanystävien yhdistys, joka tällä hetkellä hoitaa näiden kahden edellä mainitun sarjan esityksiä Hämeenlinnassa sekä organisoi ja järjestää muiden yhteistyötahojen kanssa esimerkiksi koululaisnäytöksiä, Sen lisäksi Kino Tavast ry järjestää Hitusen hämyä – elokuvafestivaalia.

Kino Tavast ry:hyn voi kuka tahansa liittyä 15 €:n jäsenmaksua vastaan. Yhdistyksellä on myös jäsenetuja, jotka kompensoivat jäsenmaksua. Myös kannatusjäseniä otetaan 50 €:n vuotuista maksua vastaan. Olemme lyhyessä ajassa saaneet aikaan monenlaista vaihtoehtoista elokuvakulttuuria, jonka jatkumisen tukemiseksi ja monipuolistamiseksi toivomme kaikkien elokuvanystävien liittyvän yhdistyksen jäseniksi. Jäsenmaksukaan ei päätä huimaa. Tästä pääset täyttämään jäsenhakemuksen.

Verkkosivut

knotavast.net ja Facebookissa @kinotavast

hitusenhamya.fi ja Facebookissa @hitusenhamya

Instagram