Thomas Vinterbergin Jahti-elokuvassa (Tanska 2013) rankan avioeron läpikäyneellä 40-vuotiaalla Lucaksella alkaa olla elämän palaset pitkästä aikaa paikallaan: uusi tyttöystävä, uusi työ ja uudelleen rakennettu yhteys teini-ikäiseen poikaan Marcukseen. Kaikki kuitenkin rikkoutuu. Siihen tarvitaan vain yksi pieni tarina, mitätön sattumalta kerrottu valhe. Valhe leviää yhteisössä kuin virus. Järkytys ja epäluulo pääsevät valloilleen, ja pieni yhteisö ajautuu kollektiivisen hysterian tilaan. Lucas joutuu käymään yhden miehen taisteluun kunniansa – ja elämänsä – puolesta.

Efter en hård skilsmässa börjar 40-årige Lucas äntligen få styr på sitt liv, men över en natt går allt i spillror. Det enda som behövs för att åstadkomma detta är en liten historia, en obetydlig slumpmässig lögn, som nu börjar sprida sig i samhället likt ett virus. Det lilla samhället fylls av chock och misstro och drivs till kollektiv hysteri. Lucas blir tvungen att strida för sin heder – för sitt liv.

Jahti sai Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon 2013. Vaikka kyse on melodraamasta, se onnistuu silti palkintoperusteiden mukaan käsittelemään vaikeita aiheita: nykypäivän noitavainoja, syyllisyyttä ja syyttömyyttä, luottamusta ja anteeksiantoa sekä viattomuuden menettämistä.

Tehokas käsikirjoitus ja Mads Mikkelsenin vivahteikas roolityö ”jahdattuna” vangitsevat katsojan ja herättävät päänsisäisen keskustelun, jota ei saa loppumaan.

Thomas Vinterberg, DK 2013) K/F 12, 111 min, suomenkielinen tekstitys

Joel Ritalan arvio elokuvasta

Lue lisää Pohjoismaiden neuvoston palkintoperusteista.

Traileri

IMDB