Prinssi Ashitaka kohtaa demonijumalan ja saa päälleen kirouksen, jonka toteutumista vastaan hän uljaasti ja pyyteettömästi kamppailee. Kirous vie hänet mystiselle matkalle taianomaisiin koskemattomiin metsiin, missä kaikkivoipaiset jumalat asustavat.

Luonnon tasapaino on uhkaavasti järkkynyt Rouva Eboshin rautasulattamon takia ja asetuotanto mahdollistanut väkivaltaisen kiistelyn eri osapuolten kesken. Ashitaka joutuu osalliseksi lukuisiin taisteluihin rautasulattamon, valkoisten susien, harmaiden karhujen ja kirjavien villisikojen ja peurajumalan kotimaisemissa.

Nimensä elokuvalle on antanut jumalametsissä asustava Prinsessa Mononoke, ihmisten hylkäämä ja suden kasvattama tyttö, johon prinssi Ashitaka kiintyy. Nuoret oppivat vähitellen luottamaan toisiinsa ja taistelevat tasapainon ja harmonian palauttamiseksi luonnon ja ihmisten välille.

Tarulla on historiallinen ulottuvuus Japanin menneisyyteen, 1300-luvulle, mutta ekologiset ja feministiset painotukset ovat ajankohtaisia. Kauniiden maisemien ja tarkasti piirrettyjen hahmojen animaation kohderyhmä on selvästi aikuisempi kuin Miyazakin muissa elokuvissa.

Hayao Miyazaki, Prinsessa Mononoke (Japani 1997). Kesto 2 h 13 min. K12. Liput (5 €) Bio Rexistä tai Bio Rexin verkkokaupasta.