Pjotr Domalewskin käsikirjoittama ja ohjaama draama Silent Night/Cicha noc (2017) nähdään ensi torstaina 25.10. klo 18 Museo Militarian elokuvasalissa. Pääsymaksuton elokuva on puolalaisten syvästi rakastama ja kotimaassaan runsaasti palkittu emigrantti-, perhe- ja rakkausdraama. Tervetuloa näytökseen!

Hämeenlinnan Puola-elokuvaviikon avaa Suomi-Puola yhdistysten elokuvasihteeri Kira Jääskeläinen. Avajaisissa esiintyy myös säveltäjä-muusikko Lia Kawka.

Suomessa puolalaista elokuvaa nähdään vain harvoin elokuvateattereissa, vaikka Puola on ollut ja on edelleen eurooppalaisittain merkittävä elokuvamaa. Puolan elokuvaviikon järjestää Puolan Helsingin suurlähetystö ja Suomi – Puola Yhdistysten Liitto. Paikallisjärjestänä Hämeenlinnassa toimii Kino Tavast ry.

Silent night -elokuvassa Adam matkaa Hollannista kotiin Itä-Puolaan jouluksi. Myös hänen isänsä ja setänsä ovat ahkeroineet vierastyöläisinä Saksassa ja Hollannissa. Nuorempi veli Pawel on palannut työmatkalta kotiin jo aiemmin. Adamilla on mielessään haave paremmasta elämästä ja salainen suunnitelma sen toteuttamiseksi. 

Englanniksi: Christmas Eve. A village house in eastern Poland. Adam, a young economic migrant, suddenly turns up at traditional supper. Nobody in his large family suspects the true reason for his unexpected return to Poland. The film is a full length debut of the director. It won ten prizes at Polish Film Awards 2018 being the Best film of the Year.

Muilla paikkakunnilla Puolan elokuvaviikon ohjelmistoon kuuluvan Pawel Pawlikovskin uutuuselokuvan Cold War esittää Bio Rex perjantaina kaupallisena ensi-iltana suomenkielisin tekstein. Elokuva perustuu löyhästi Pawlikowskin omien vanhempien rakkaustarinaan. 

Pjotr Domalewski, Silent Night/Cicha noc (2018) Museo Militarian elokuvasali to 25.10. klo 18 – 20. Pääsymaksuton. Tekstitys englanniksi. Keskustelu elokuvan jälkeen. Puolan elokuvaviikon elokuvasihteeri Kira Jääskeläinen avaa tilaisuuden. Säveltäjä-muusikko Lia Kawka esittää sävellyksensä Minute.