Ensi tiistaina nähdään Kavin aluesarjassa Miloš Formanin supersuosion saavuttanut elokuva Amadeus (USA 1984). Viime huhtikuussa kuolleen tšekkoslovakialaissyntyisen ohjaajan edellinen aluesarjasuosikki Yksi lensi yli käenpesän (1975) veti meillä salin täpötäyteen.

Samanlaisia Formanin 1970- ja 1980-luvun elokuvat eivät keskenään ole, mutta roolitus ja miehitys on molemmissa osunut kohdilleen ja kun myös henkilöohjaus on karismaattista ja miljöökuvaus mielikuvituksellisen upeata, saadaan nähdä jälleen hieno kokonaisuus. 

Tällä kertaa ei liikuta mielisairaalassa vaan 1700-luvun suurimpien muusikkojen parissa miettimässä taiteilijuutta. Elokuva on kerännyt myyttisen maineen siitä huolimatta, että sen tarina ei yhtene historiallisten faktojen kanssa vaan on ottanut luovia vapauksia dramaturgisista ja juonellisista syistä. Elokuvassa ihmelapsi Mozart esimerkiksi sävelsi jo neljävuotiaana, todellisuudessa hän taisi olla kahdeksan.

Tällä viikolla Teema-kanava lähetti dokumentin Mozart Englannissa, mikä on edelleen katsottavissa Yle Areenassa vaikkapa Mozart-taustoitukseksi. Tervetuloa katsomaan Mozartin ihmeellistä naurua, Salierin kateuden ryppyjä ohimolla ja kuulemaan mestarisävellyksiä, joista alla luettelo.

IMDB -traileri

Kritiikki julkaistaan viikonloppuna.

Elokuvan musiikkiotteet:

Wolfgang Amadeus Mozart:

Don Giovanni,
Ryöstö Seraljista,
Figaron häät,
Taikahuilu,
Sinfonia n:o 25 g-molli KV.183,
Sinfonia n:o 29 A-duuri KV.201,
Serenadi puhaltimille KV.361,
Serenadi jousille KV.525 (”Eine kleine Nachtmusik”),
C-mollimessu KV.427,
Requiem KV.626, 
Konsertto pianolle ja orkesterille B-duuri KV.450,
Konsertto pianolle ja orkesterille Es-duuri KV.482,
Konsertto pianolle ja orkesterille d-molli KV.466,
Konsertto huilulle, harpulle ja orkesterille C-duuri KV.299,
Konsertto kahdelle pianolle ja orkesterille Es-duuri KV.365,
Sinfonia concertante viululle, alttoviululle ja orkesterille Es-duuri KV.364,
Cembalosoolo KV.33b,
Kuusi saksalaista tanssia KV.509 (n:o 1).

Antonio Salieri:
Falstaff (pianosoolo),
Axur

Giovanni Pergolesi:
Stabat Mater

Simon Preston:
Salieri’s March (sov. kappaleesta Non piu andrai);

parodiat sov. Alan Boustead W.A. Mozartin mukaan, san. Peter Shaffer;

säkkipillit (lounais-Böömin kansanlaulut) ja tshekkiläiset kansantanssit sov. Jaroslav Krcek.