Ruben Östlundin satiirinen draama/komedia The Square (2017)  on nauttinut palkintosateesta niin kotimaassaan Ruotsissa kuin koko Euroopassa aina Cannes´n festivaalia myöten. Elokuva on  ollut myös Oscar-ehdokkaana ulkomaisten filmien sarjassa. Jotain maagista elokuvassa siis on. Onko ”se jokin” päätapahtumapaikkana olevan taidemuseon pihassa oleva outo neliö, the Square, joka on antanut myös nimen elokuvalle vai mihin palkintosuosio perustuu?

Kriitikkomme Joel Ritalan näkemys täältä.

Christian on nykytaiteen museon arvostettu kuraattori, jolle työ on kaikki kaikessa. Hänen tuleva näyttelynsä ”The Square” on kantaaottava tilataideteos, jossa yleisö haastetaan auttamaan lähimmäistään. Mutta joskus on vaikea yltää omiin yleviin periaatteisiinsa: Christianin kännykkä varastetaan ja hänen oma tökerö käytöksensä johtaa nolojen tilanteiden kierteeseen. Samaan aikaan museon PR-toimisto on luonut tulevalle näyttelylle epätavallisen kampanjan, jonka synnyttämä kohu ajaa Christianin ja koko museon kriisin syövereihin. Ruotsalaisen Ruben Östlundin (Turisti, Play) ohjaama hersyvä satiiri voitti Cannesin Kultaisen palmun keväällä 2017. Elokuvaa tähdittävät tanskalainen Claes Bang, Elisabeth Moss (Mad Men, The Handmaid’s Tale) ja Dominic West (The Wire).

Seuraavalla videolla ohjaaja  Östlund kertoo elokuvan taustalla olevista seikoista, muun muassa sosiaalisen kontrollin vahvasta voimasta pohjoismaisten ihmisten käyttäytymisessä ja siitä, miten elokuvassa on pyritty näyttämään tilanteita, joissa kontrolli katoaa.

Liput (5 €) näytöspäivänä klo 17.50 alkaen Museo Militariasta. Tervetuloa näytökseen!