Aikaa hienosti kestänyt James Ivoryn epookkidraama Hotelli Firenzessä pohjautuu E. M. Forsterin romaaniin. Tarina nuoren Lucyn heräämisestä naiseuteen Toscanan luonnon ja latinalaisen temperamentin katalysoimana on toteutettu pienellä budjetilla mutta hyvällä maulla tässä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin aluesarjanäytöksessä.

Hyvyyttä säteilevä, aito, rehellinen elokuva, jonka kauniit kuvat nostavat esiin vakavan aiheen, omien tunteiden hyväksymisen ilman luokka-asetelmia ja laskelmointia. Kysymys on sisäisestä totuudesta, järjen ja tunteen liitosta, joka osoitetaan mahdolliseksi.

Elokuvan ohjasi kalifornialainen James Ivory, tuotti intialainen Ismail Merchant ja käsikirjoitti saksalainen Ruth Prawer Jhabvala. Tämä tekijätrio pääsi vuonna 1986 Guinnessin ennätysten kirjaan kaikkien aikojen pitkäaikaisimpana ohjaaja-tuottaja-käsikirjoittaja-työryhmänä.

Näyttelijät ovat englantilaiseen tapaan loistavia. Maggie Smith näyttelee huumorilla ja koskettavalla paatoksella nuoren neiti Honeychurchin (Helena Bonham-Carter) sopimattomuuksia kammoavaa seuraneitiä. Muissa rooleissa nähdään mm. Judi Dench ja Daniel Day-Lewis. Erityisen tärkeä on Julian Sandsin esittämän George Emersonin hahmo – juuri hän onnistuu rikkomaan sovinnaisuuksien lasikaton eräällä suudelmalla.

Elokuva päätyi Oscar-ehdokkaaksi kahdeksassa kategoriassa ja voitti niistä kolme. Elokuvan jälkeen keskustelu kahvilassa. Tervetuloa!

Liput (5 €) Bio Rexistä ja Bio Rexin verkkokaupasta.