Säädyllinen murhenäytelmä (1998) on kuvaus sivistyneistön tukahdutetuista tunteista toisen maailmansodan kynnyksellä. Naimisissa oleva tohtori Tauno Saarinen ihastuu naapurin palvelustyttöön. Naimi-sisaren liitto Arthurin kanssa rakoilee samaan aikaan. 

Miljöö on rekonstruoitu historialliseksi, mutta historiallinen tausta kuitenkin etäännytetty. Karrikoiden esitetty tapakulttuuri luonnehtii aikaansa, kuten elokuvan tekijät mielellään korostivat. Kyse on myös ajattomasta ihmissuhteiden valtapelistä, tunteiden tukahduttamisesta ja kaksinaismoraalista. 

Naimin hahmo muistuttaa osittain kirjailija Helvi Hämäläistä itseään ja Arthur kirjailija Olavi Paavolaista. Taidehistorioitsija Taava Koskisen mukaan kohtausten sommittelussa voidaan nähdä vaikutteita esimerkiksi Akseli Gallen-Kallelan Aino-triptyykistä. 

Kaisa Rastimon elokuva on jatkoa 1980- ja 1990-lukujen Helvi Hämäläinen (1907-1998) buumille kirjallisuudessa ja teatterissa. Aiemmin Hämäläisen teoksista oli filmattu vain romaani Tyhjä syli (1937), josta Jorma Nortimo ohjasi vuonna 1940 Suomen Filmiteollisuudelle elokuvan Lapseni on minun… 

Lippuja (5 €) saa Bio Rexistä ja Bio Rexin verkkokaupasta. Katsomopaikkojen määrä on supistunut saliremontin vuoksi, joten lippuvaraukset on hyvä tehdä ajoissa, jotta mahtuu mukaan.