Kanadalaissyntyinen James Cameron (s. 1954) tunnetaan menestyselokuvistaan Aliens – paluu, Terminaattorit, Rambo ja Titanic. Elokuvateknisesti uraauurtava Avatar (2009) ylsi vielä edellä mainittujakin suurempaan suosioon. Maineikas ykkösosa sai myös Oscar-palkinnot kuvauksesta, lavastuksesta ja erikoistehosteista. Eikä Avatar-intohimo ole vieläkään sammunut Cameronin elokuvahautomosta vaan siellä työstetään edelleen uusia Avatar-tarinoita.

Ykkösosassa pyörätuoliin sidottu merivoimien sotilas Jake Sully (Sam Worthington) jatkaa kuolleen kaksoisveljensä tutkimustyötä na´vi-kansan parissa Pandoran eksoottisella planeetalla. Eletään vuotta 2154, jolloin olisi kulunut 200 vuotta ohjaajan syntymästä. Pandoran ilma on myrkyllistä, mutta na´vin ja ihmisen dna:sta kloonatussa avatar-kehossa vammaisesta Jakesta tulee sankari, joka liikkuu sulavasti sademetsää muistuttavassa maastossa. Hän kotiutuu planeetalle, rakastuu ja oppii näkemään na´vi-neito Neytirin (Zoë Saldaña) sisimpään.

Mahdottomasta näyttää tulevan Pandoralla mahdollista. Ihmisaivoja tehokkaampi hermoverkosto ja henkimaailma suojaavat asukkaita, kunnes maasta tulleet tunkeilijat  muodostuvat uhkaksi. Maapallolla kipeästi tarvittavaa älymetallia on nimittäin runsaasti juuri na´vien pyhän paikan maaperässä.

Avatareen on haudattu sekä ohjaajan fantasioita että hänen äitinsä uni. Siihen on piilotettu animaattoreiden ja taiteilijoiden kuvitelmia ja scifi-kirjailijoiden tarinoita. Käsikirjoitus valmistui jo 1994, ja kaikkiaan elokuvaa valmisteltiin 25 vuotta. Vuosina 2020–2025 on levitykseen tulossa vielä viisi uutta Avatar-elokuvaa.

Vuoden 2009 Avataren visuaalisuus valloittaa edelleen väreillään, yksityiskohdillaan ja mielikuvitusleikillään. Myös Jake uppoutuu maailmaan, jossa kasvit ovat henkiä ja banshee-liskot kesyttäjiensä uskollisia palvelijoita. Cameronille tyypilliseen tapaan mukana on myös taistelu, jossa altavastaajat lopulta voittavat. Kenellekään ei jää epäselväksi, että liputetaan luonnon ja ympäristönsuojelun sekä kansojen ja kulttuurien monimuotoisuuden puolesta.

Ilmestyessään Avatar toi valkokankaalle ennennäkemätöntä laatua. Se oli yhdistelmä oikeasti ja tietokoneella kuvattua. Päähahmot syntyivät digitaalisesti näyttelijäntyön päälle maalaamalla.

Avatar on visionäärisen luomistyön hedelmä. On se myös mainio yhteinen katselukokemus yli 12-vuotiaille ja heidän vanhemmilleen./Ulappa

Lähes samansisältöinen teksti on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisten digilehdessä 17.4.2019.

Kavin aluesarja: James Cameron, Avatar (2009) 23.4.2019 klo 18.00 Bio Rex. Pääosissa Sam Worthington, Zoë Saldaña ja Sigourney Weaver. KAVI 35 mm. K12. 165 min. Liput (5 €) Bio Rexistä tai Bio Rexin verkkokaupasta.