Kevään viimeinen pohjoismainen elokuva Ali Abbasin Raja esitetään to 9.5. klo 18. Esityspaikka on vaihtunut Museo Militarian elokuvasalin esitystekniikkapäivityksen vuoksi. Raja esitetään Tuomelan auditoriossa Hämeenlinnan yhteiskoulussa, osoitteessa Tuomelankatu 20. Auditorio sijaitsee ensimmäisessä kerroksessa ja sisäänkäynti on pääovesta. Koulu on ns. kengätön koulu ja ulkokengät jätetään eteiseen. Varaa siis mukaan omat sisätossut, villasukat tai sisäjalkineet. Koululla on saatavilla myös sinisiä muovisia kengänsuojuksia.

Pääsylippuja (5 €) myydään ovelta 17.45 alkaen. Elokuvan jälkeen keskustelu.

border_by_ali_abassi_still6__nadim_carlsen_2018
Ohjaaja Ali Abbasi syntyi Teheranissa, opiskeli Ruotsissa ja asuu nyt Tanskassa.

Raja-elokuvan Tina (Eva Melander) on tullivirkailija, joka tunnistaa epäilyttävät henkilöt harvinaisen tehokkaasti. Aivan kuin hän pystyisi haistamaan, jos joku piilottelee jotakin. Kun salamyhkäinen, Tinan lailla rujolta näyttävä Vore (suomalainen Eero Milonoff uransa hurjimmassa roolissa) tulee laivalta, Tina ei pystykään lukemaan häntä yhtä hyvin. Hän aavistaa, että Vore salaa jotakin, mutta ei oikein tiedä mitä. Samaan aikaan poliisi turvautuu Tinan apuun, jotta hän auttaisi heitä löytämään todisteita rikollisliigaa vastaan. Tina ei kuitenkaan voi lakata ajattelemasta Vorea. Kun he tapaavat uudestaan, Tinalle alkaa avautua pelottava salaisuus siitä, kuka hän oikein onkaan.

Oman paikkansa löytämisestä kertova Raja on iranilaissyntyisen Ali Abbasin toinen pitkä elokuva. Se sai ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlien Un Certain Regard -sarjassa ja valittiin sen parhaaksi elokuvaksi.

Elokuvan kritiikki ilmestyy myöhemmin.

IMDB (traileri)