Syksyn pohjoismainen sarja alkaa ensi maanantaina islantilaisella elokuvalla, joista hämeenlinnalaiset ovat aiemminkin pitäneet. Benedikt Erlingssonin Woman at War/Nainen sotajalalla (2018) on nyt mahdollista nähdä Hämeenlinnassa ensimmäistä kertaa valkokankaalta. Elokuva on omaperäinen ja ajankohtainen kuvaus rohkeudesta sekä oikeasta ja väärästä, ja se sisältää juuri oikean määrän islantilaista eksotiikkaa ja huumoria.

Draama-komedian tähtenä nähdään Halldóra Geirharðsdóttir, joka aiemmin on esiintynyt pääasiassa tv-sarjoissa ja lyhytelokuvissa. Roolityö kahta rinnakkaiselämää viettävänä Hallana on tuonut Geirharðsdóttirille lisää töitä myös pitkän elokuvan parissa.

Nainen sotajalalla oli Islannin Oscar-ehdokas ja voitti Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon vuonna 2018. Palkintoperusteiden mukaan Woman at War 

”kuvaa suurta ja päivänpolttavaa ongelmaa vahvan ja ristiriitaisen henkilöhahmon avulla. Halldóra Geirharðsdóttir tulkitsee upean hallitusti Hallaa, joka ottaa lain omiin käsiinsä suojellakseen maapallon ekosysteemiä. Kun Halla tiedostaa, että hänessä on idealismiakin vahvempi tarve oman perheen perustamiseen, tämä kuvataan hienovireisesti ja tunteilematta. Ohjaaja Benedikt Erlingsson, joka on myös tehnyt käsikirjoituksen Ólafur Egilssonin kanssa, onkin aivan yhtä rohkea kuin päähenkilönsä. Palkintolautakunta arvostaa suuresti varmaa otetta, jolla hän yhdistelee toimintakohtauksiin ja yksityisiin hetkiin tunnelmaa luovaa vieraannuttamista sijoittamalla kuviin live-muusikoita ja antamalla näiden tulkita tarinan hahmojen mielialaa ja tunteita. Lopputuloksena on upea, nokkela ja leikkisä kuvaus suurista poliittisista kysymyksistä sekä elokuvan yllättäväksi toimintasankariksi nousevan 48-vuotiaan naisen yksityiselämästä. Samalla kaikesta välittyy tarinan perustana oleva rakkaus luontoa ja yksinäistä lasta kohtaan.” Lue lisää. 

Ulla Lappalaisen kritiikki elokuvasta.

Kuukauden pohjoismainen: Benedikt Erlingsson,  Woman at War/Kona fer í stríð (IS 2018) 100 min, K/F16, suom. tekstitys. Museo Militarian elokuvasali ma 9.9. klo 18. Liput (6 €) näytöspäivänä  ovelta käteisellä klo 17.50 – 18.00 tai Kino Tavast ry:n verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi/