Puolan elokuvaviikon elokuvia nähdään 11 paikkakunnalla lokakuun aikana. Viidestä elokuvavaihtoehdosta Hämeenlinnassa esitetään Jan Jakub Kolskin Pardon (2018). Puolaan sijoittuva elokuva käsittelee nimensä mukaisesti anteeksiantamista ja paluuta normaaliin tasapainoiseen olotilaan sodan jälkeen.

Kolski on kuusissakymmenissä oleva käsikirjoittaja-ohjaaja, jonka elokuvat ovat olleet esillä festivaaleilla eri puolilla maailmaa. Pardonin tarina on saanut alkunsa ohjaajan isovanhempien kokemuksista. Vuonna 1956 syntynyt Kolski oppi tuntemaan enonsa, jonka salainen poliisi surmasi vuonna 1946, vain tarinoiden välityksellä. Pardon kertoo Kolskin isovanhempien matkasta, jonka he tekivät haudatakseen poikansa kunniallisesti. Lähtökohtaa on höystetty fiktiivisellä materiaalilla. Lopputeksteissä paljastuu, mikä oli kuvitteellista.

Puola on merkittävä eurooppalainen elokuvamaa. Kansainvälisesti tunnettujen puolalaisohjaajien lista on pitkä: meillä tunnetuimpia Andrzej Wajda, Agnieszka Holland, Roman Polanski, Krzysztof Kieślowski, Pawel Pavlikovski. Näiden lisäksi muidenkin tekijöiden rintama on laaja ja tasokas. Esimerkiksi brittien elokuvainstituutin BFI:n sivulla Michael Brooke esittelee 11 puolalaista elokuvaohjaajaa. Suomalaisista lyhyen maininnan ovat saaneet vain Aki Kaurismäki, Eija-Liisa Ahtila ja Erkki Kurenniemi. 

Angloamerikkalaisen elokuvan suuri kaupallinen tarjonta saattaa yhdenmukaistaa ja kaventaa käsitystä elokuvataiteesta. On virkistävää katsoa välillä jotain marginaalista piirtyvää kuten Kolskin Pardonia ja ymmärtää, miten monipuoliseen kerrontaan ja ilmaisukieleen elokuva taipuu. Tervetuloa kokemaan omakohtaisesti!

Puolan elokuvaviikon järjestäjinä toimivat Suomi-Puola Yhdistysten Liitto ja Puolan Helsingin Suurlähetystö yhteistyössä Suomen Elokuvasäätiön sekä Suomen alueellisten elokuvakeskusten kanssa. Kino Tavast ry on Hämeenlinnan paikallisjärjestäjä.

Puolan elokuvaviikko: Jan Jakub Kolski, Pardon/Ułaskawienie (Puola 2018) ma 21.10. klo 18 Museo Militarian elokuvasali. 100 min. K16. Rooleissa: Grażyna Błęcka-Kolska, Jan Jankowski, Michał Kaleta, Krzysztof Globisz, Michał Malinowski.

Liput (6 €) ovelta näytöspäivänä klo 17.50 tai Kino Tavast ry:n verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi