Kevään pohjoismaisen sarjan aloittaa Bio Rexissä 3. helmikuuta esitettävä Hlynur Palmasonin A White White Day, joka on kerännyt runsaasti festivaalimainetta ja on myös Islannin Oscar-ehdokas. Hämeenlinnassa ensi-iltana nähtävässä elokuvassa näyttelee myös ohjaajan oma tytär, Ída Mekkín Hlynsdóttir.

Norjalaiselokuva Amundsen kertoo Roald Amundsenin matkasta Pohjoisnavalle ja Helle Joofin tanskalaiselokuva eläkkeelle jäävästä avioparista. Kevään elokuvat ovat vuosilta 2018 – 2019 paitsi toukokuussa esitettävä ruotsalaisklassikko, Lasse Hällströmin Elämäni koirana (1985).

Jonkinlainen pakkomielle yhdistää kaikkia kolmea uutta elokuvaa: Happy Ending -elokuvassa viinitilan ostaminen, Amundsenissa Pohjoisnavan saavuttaminen ja islantilaiselokuvassa vaimon pettämisen selvittäminen. Kaikki kevään elokuvat ovat vahvoja henkilökuvauksia ja tietynlaisia retkiä ihmissielun  salaisuuksiin niin hyvässä kuin pahassakin.

Kauden elokuvat on esitelty yksityiskohtaisemmin postauksen lopussa. Näytökset ovat kaikille avoimia ja järjestetään 3.2. Bio Rexissä ja muina kertoina Museo Militarian intiimissä pikkuteatterissa, joka henkii ja sykkii omaa ainutkertaista tunnelmaansa. Tervetuloa tutustumaan pohjoismaiseen elokuvaan. Jäsenten on mahdollista ostaa sarjalippu alennettuun hintaan lipunmyynnistä. Jäseneksi voi liittyä täällä.

Liput maksavat 6 € paitsi Bio Rexin näytös 10 €. Lippuja voi ostaa verkkokaupastamme tai lipunmyynnistämme näytöspäivinä klo 17.30 alkaen (Bio Rex) tai 17.50 alkaen (Museo Militaria). Verkkokauppa sulkeutuu puoli tuntia ennen näytöksen alkua. Verkkokaupasta voi ostaa vaikka kaikki liput kerralla. Lipunmyynnissä myymme pääsääntöisesti lippuja vain kyseisen päivän näytökseen.

Sarjan elokuvista vielä lyhyet ennakkoinfot alla.

  • Hlynur Palmason, A White White Day (Islanti 2019). Bio Rex.
  • Espen Sandberg, Amundsen (Norja 2019). Museo Militaria.
  • Hella Joof, Happy Ending (Tanska 2018). Museo Militaria.
  • Lasse Hällström, Elämäni koirana (Ruotsi 1985). Museo Militaria.

A WHITE  WHITE  DAY/Hvítur,  Hvítur  Dagur  Ohjaaja Hlynur  Pálmasson, Islanti 2019. K16. Tekstitys englanniksi.

Syrjäisessä islantilaisessa kaupungissa mies epäilee traagisessa tapaturmassa kuolleen vaimonsa olleen romanttisessa suhteessa toisen miehen kanssa. Aviomies on poliisipäällikkö, jonka pakkomielle paljastaa totuus riistäytyy lopulta käsistä.

Tarina surusta, kostosta ja tinkimättömästä rakkaudesta.

AMUNDSEN
Ohjaaja Espen Sandberg, Norja 2019. K12. Tekstitys suomeksi.

Unelma Pohjoisnavan saavuttamisesta piinaa Roald Amundsenia koko hänen elämänsä ajan. Hän suhtautuu pakkomielteisesti ajatukseen maapallon viimeisten kartoittamattomien alueiden löytämisestä.

Elokuva kertoo Amundsenin rajattomasta innosta naparetkeilijänä ja paljastaa tragedian, jonka hän aiheutti itselleen ja muille uhratessaan kaiken näille jäisille erämaille saavuttaakseen unelmansa – vain huomatakseen, ettei Pohjoisnavalla ole mitään löydettävää.

HAPPY ENDING
Ohjaaja Hella Joof, Tanska 2018. K12. Tekstitys suomeksi.

Helle on odottanut vuositolkulla, että hänen työnarkomaani puolisonsa Peter jäisi vihdoin eläkkeelle ja pariskunta voisi aloittaa leppoisat eläkepäivät ilman arjen kiireitä. Helle haaveilee pariskunnan matkustavan maailman ympäri, mutta Peterillä on kokonaan toiset suunnitelmat. Kun Peter tulee viimeisen työpäivänsä päätteeksi kotiinsa, on hänellä varsin yllättäviä uutisia. Mies on ostanut osuuden viinitilasta ja pistänyt hankkeeseen likoon pariskunnan kaikki säästöt.

Happy Ending on romanttinen komedia ikääntymisen kauneudesta.

ELÄMÄNI KOIRANA (Mitt liv som hund)
Ohjaaja Lasse Hällström, Ruotsi 1985. K12. Tekstitys englanniksi.

Oscar-ehdokkaana ollut elokuva kertoo 12-vuotiaasta Ingemarista, joka lähetetään sukulaisten hoiviin Smoolantiin 1950-luvun lopulla. Elokuva, joka kuvaa sekä omaa aikaansa että sen lisäksi sisältää ajatonta inhimillisen elämän, yhteisöllisyyden  ja kasvun luonnehdintaa,  perustuu Reidar Jönssonin omaelämäkerralliseen romaaniin. Se avasi ohjaaja Hällströmille tien myös Hollywoodiin.

Kuukauden pohjoismaisen sarjan järjestävät Walhalla ry, Svenska nu, Pohjola-Norden ja Pohjoismainen kulttuuripiste. Mukana myös Tanskan suurlähetystö. Paikallisjärjestäjä Kino Tavast ry. Lue lisää sarjasta.