Roald Amundsen (1872–1928) nostettiin Norjassa kansakunnan kaapin päälle jo eläessään, sillä hänen saavutuksensa tutkimusmatkailijana – etenkin Etelänavan valloittaminen – saivat suorastaan myyttistä hohdetta. Julkisivun takaa voidaan kuitenkin löytää synkempi, pakkomielteen ja tunnekylmyyden piinaama puoli.

Espen Sandberg on ennenkin ansioitunut nyansoituneiden historiallisten henkilökuvien luojana, sillä hänen ja Joachim Rønningin käsialaa ovat vastarintamieskuvaus Max Manus (2008) ja Thor Heyerdahlin uhkarohkeasta Tyynenmeren-ylityksestä kertova Kon-Tiki (2012). Amundsen jatkaa ansiokkaasti samalla tiellä, ja komeaa, karunkaunista visuaalisuutta ei unohdeta nytkään, vaikka fokus pysyy päähenkilön särmikkään persoonan rakentamisessa.

Amundsen edustaa kansainvälisen tason pohjoismaista laatutuotantoa, joka ei unohda kulttuurista identiteettiään ja uskaltaa tehdä asioita myös totutusta poikkeavasti. Samalla se tuo annoksen jäätä ja lunta erikoislaatuiseksi muodostuneen talvemme keskelle.

Traileri:

Kuukauden pohjoismainen: Espen Sandberg, Amundsen (Norja 2019) Museo Militarian elokuvasalissa ma 2.3. klo 18. 125 min. K12. Tekstitys suomeksi. Liput (6 €) ovelta käteisellä näytöspäivänä klo 17.50 alkaen tai verkkokaupastamme.