Muistatko Lapsemme liikenteessä -nimistä elokuvaa? Entä alkoholin käyttöä suitsivaa Ei kannata -filmiä? Linkeistä pääset katsomaan nämä lyhytdokumentit. Jos ne ovat sinulle entuudestaan tuttuja, kerro katselumuistosi kommentissa tai laita meille viesti. 

Radion Lastentunnin Markus-setä kertoo lasten liikennekäyttäytymisestä kasvattajille ja vanhemmille valistusfilmissä Lapsemme liikenteessä (1952). Poliisit ojentavat väärin toimineita lapsia ja neuvovat, miten kaduilla ja teillä kuljetaan. Lasten kulkuneuvoista huomioidaan kelkka, sukset, polkuauto, polkupyörä, kolmipyörä ja potkulauta.

Filmin suurinta antia on siihen tallentunut tarkka kuva jälleenrakennuksen aikakauden ensimmäisistä vuosista; esillä ovat niin liikennevälineet, kaupunkimaisemat kuin pukeutumis- ja toimintakulttuurikin.

Jussilla palkittu ja festivaalimenestystä saanut Lapsemme liikenteessä on Harry Lewingin ohjaama ja Taljan levittämä Suomi-Filmi. Lewingin muusta tuotannosta mainittakoon Finlandia-katsaukset ja dokumentti Väinö Aaltonen – The Finnish Sculptor.

elonet_elokuva_128937
Kuvalähde: Elonet

Lewingin niin ikään ohjaama alkoholivalistusfilmi Ei kannata (1955) kertoo tarinan kavereiden avulla raitistuvasta jo täysi-ikäisestä nuoresta miehestä. Liikutaan muun muassa kaupungilla, toimistossa, poikamiesboxissa ja rannalla epävirallisessa uintikilpailuissa. Raittiin kaverin auto on tärkeässä roolissa.

Edellämainitut 16 mm:n filmit ovat siirtyneet haltuumme Hämeenlinnan kaupungin nuorisopalvelujen kellarivaraston kätköistä samalla kun nuorisopalvelut lahjoitti meille vanhan 16 mm:n elokuvaprojektorinsa. Saimme kaikkiaan 30 vanhaa valistus- ja lastenfilmiä vuosilta 1945 – 1981. Kaikkien esityskuntoa ei ole vielä testattu.

Filmeistä suurimpaan osaan on löytynyt keloissa ja koteloissa olleita merkintöjä  tarkemmat tiedot Kavin Elonet-palvelusta, mutta seitsemän filmin osalta selvitystyö on vielä kesken ja vaatii filmien katsomista.  Eniten filmejä on säilynyt 1940-luvun lopulta 60-luvun alkuun. Myös niinkin myöhään kuin 1980-luvun alussa on vielä hankittu valistustarkoituksiin filmimateriaalia. Muutamat fiktion puolella ansioituneet ohjaajat, kuten Mikko Niskanen, näyttävät tehneen myös näitä valistusdokumentteja.

Elonetissa kokoelman filmeistä on vapaasti katsottavissa  vain Lapsemme liikenteessä ja Ei kannata. Ne edustavat sitä kotimaista elokuvakulttuuria, joka ennen television tuloa ulottui ympäri maata joka kolkkaan, seurojen- ja työväentaloille. Kannettavat projektorit mahdollistivat näytökset monenlaisissa tiloissa. Raittiusaate ja muukin valistustyö kuului kuntien ja yhdistysten velvollisuuksiin. Eläytymisen tai oivaltamisen hetkiä ei kuitenkaan näissä valistuselokuvissa juuri tarjota katsojalle, vaan auktoriteetti kertoo omaa totuuttaan neuvoen, pelotellen, paheksuen ja vertaillen.

Lisätietoja Markus-sedästä kirjoitetusta teoksesta Agricola-verkon kritiikistä: Oinonen, Paavo: Markus-setä. Suomen ensimmäinen radiopersoona.

Lisätiedot muista selvitetyistä elokuvista:

Holger Harrivirta, Kukasta kukkaan (1945, mehiläistenhoitoa)
Yrjö Haapanen, Elämäni tienhaarassa (1947, koulunkäynti ja ammattikoulutus)

Orvo Saarikivi, Oma koti kullan kallis (1951, fiktio, perheen talouden kohentamisesta)
Väinö Vento, Pärinäpojat – pärinäpojista oikeiksi moottorimiehiksi (1953, valistusdokumentti)
Harry Lewing, Oma apu paras apu (1953, Punaisen ristin kotisairaanhoidon kurssi)
Harry Lewing, Sadan vuoden taival (1953, Raittiuden ystävät 100 vuotta)
Armand Lohikoski, Tie on edessä (1953, rattijuoppous, työmaajuopottelu)
Veikko Laihanen, Kotipihan varjoja (1956, tapaturmat, vaarat)
Reijo (1958, raittiuselokuva)
Valinta(1958, näyttelijänä Mikko Niskanen)
Leikkitoverit (1958, raittiuselokuva lapsille, Mona Leon nukketeatteri)
Holger Rihtamo, Reijo pulassa  (1959)
Tärkeä nasta (1959, lapsille ja nuorille tarkoitettu tupakkavalistuselokuva)

Prinssi ja kerjäläinen  (1961, raittiushenkinen nukke-elokuva)
Oppitunti (1961, raittiuselokuva)
Mikko Niskanen, Päämäärä (1962, lennokkipojasta lentokapteeniksi kaverin joutuessa huonoon seuraan)
Mikko Niskanen, Poika ja koira (1963, fiktio)

Dennis Kennedy, Vaaleanpunainen elefantti (1975, värianimaatio, alkoholivalistusta)
Paul Harber, Miksi ihmiset tupakoivat? (1978, valituselokuva, animaatio)
Martti Jännes, Kun veressä on alkoholia (1980, alkoholin liikakäytön vaarat)
Ron Casden, Ole nokkela – älä aloita (1981, tupakointi) /Ulla Ulappa

Huom!

Kirjoittaja muokannut tekstiä julkaisun jälkeen. Esityspaikkaa ja kohdeyleisöä koskevia seikkoja muutettu. Poistettu kolmas kappale. Muutetut kohdat näkyvät vaaleanharmaina.