Syyskuun pohjoismaisena nähdään Jesper Ganslandtin ohjaama tositapahtumiin perustuva 438 Days (Ruotsi 2019). Siinä journalisti Martin Schibbye (Gustaf Skarsgård) ja valokuvaaja Johan Persson (Matias Varela) lähtevät vuonna 2011 Etiopiaan ottamaan selvää tapahtumista konfliktin riivaamalla Ogadenin alueella, missä armeijan joukot ja kapinalliset taistelevat. Maahan salaa saapuva kaksikko joutuu pian armeijan vangitsemaksi ja tuomitaan 11 vuodeksi vankeuteen terrorismista.

Alkaa epäinhimillisen kohtelun täyteinen aika pahamaineisessa Kalityn vankilassa pääkaupunki Addis Abedassa. Siellä sellitovereina on vainottuja journalisteja, kirjoittajia ja poliitikkoja. Samaan aikaan diplomaatit ponnistelevat ruotsalaisten vapauttamiseksi. Öljykonfliktin raportoimisen sijaan keskiöön nousee painomusteen mahti.

Elokuvan tarina on muistutus siitä, että lehdistönvapaus ei vieläkään ole itsestäänselvyys kaikkialla maailmassa. Samalla se on kuvaus toveruuden voimasta koettelemusten keskellä ja vapaudesta määrittää, kuka on ja mihin uskoo.

Kuukauden pohjoismainen: Jesper Ganslandt, 438 dagar (Ruotsi 2019) Museo Militarian elokuvasalissa ma 7.9. klo 18.00. 118 min. K16. Tekstitys suomeksi. Lippuja (6 €) myynnissä turvaetäisyyksien sallima määrä ja vain Kino Tavastin verkkokaupassa.

Katsojien ohjeet koskien Kino Tavastin tämän syksyn näytöksiä löytyvät yhdistyksen kotisivulta täältä.