Petri Peräkasari

Freelancervalokuvaaja Johan Persson ja toimittaja Martin Schibbye saivat vuonna 2011 idean lähteä selvittämään mitä Ogadenin alueella Etiopiassa oikein tapahtuu. Alueella oli pitkään käyty taisteluja Etiopian armeijan ja sissijärjestö ONLF:n joukkojen välillä ja tiedotusvälineiden pääsy alueelle oli estetty. Epäilyksiä oli siitä, että Etiopian armeija pyrki julmasti häätämään alueen asukkaita pois asuinsijoiltaan, jotta kansainväliset öljy-yhtiöt, joiden joukossa oli myös yksi ruotsalaisomistuksessa oleva yritys, pystyisivät toimimaan alueella vapaammin.

Jesper Ganslandtin ohjaama elokuva 438 dagar kertoo siitä, kuinka reportaasimatkasta tulee aivan jotain muuta, mitä päähenkilöt ovat suunnitelleet. Liikkeelle lähdetään innostuneina, seikkailumielellä. Tarkoitus on livahtaa alueelle sissijoukkojen avustuksella Somaliasta käsin, mutta kaikki muuttuu, kun toimittajat heti alkumatkasta jäävät kiinni. Alkaa toista vuotta kestänyt painajainen kuulusteluineen, valeteloituksineen ja terrorismioikeudenkäynteineen. Suurin osa elokuvasta kertookin tästä eloonjäämistaistelusta Etiopian karuissa vankilaoloissa ja diplomaattisista ponnisteluista ruotsalaistoimittajien vapauttamiseksi.

Päähenkilöt elävät epävarmuudessa, pitkän vankilatuomion pelossa. Henkireikinä ovat omaisten tapaamiset vankilassa sekä ystävyyssuhteet muutamien vankien kanssa. Diktaattorit osaavat julkisuuspelin, mikä käy myös päähenkilöille selväksi. Kuulusteluja kuvataan ja sopivasti editoituina julkaistaan. Luvatun armahduksen edellytyksenä on julkinen syyllisyyden myöntäminen ja tekojen katuminen. Tämä aiheuttaa ristiriidan toimittajien oman oikeudentajun ja vapauden toiveiden välillä.

Tapahtumia kuvataan aikajärjestyksessä puolidokumentaarisella tyylillä. Kun kyseessä on todelliset tapahtumat ja käsikirjoittajina ovat toimineet päähenkilöt itse, faktat ovat kyllä kohdallaan. Sen sijaan toimittajat persoonina, kärsivinä ihmisinä jäävät hieman etäisisiksi.

Elokuva on kuitenkin tärkeä muistutus meille kaikille sananvapauden ja ihmisoikeuksien puolustamisen tärkeydestä. Se mikä meille demokraattisessa maassa on itsestään selvää, on monessa maassa vain kaukainen haave.

Kritiikki on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisten nettisivuilla 4.9.

Kuukauden pohjoismainen elokuva: Jesper Ganslandt, 438 dagar (Ruotsi 2019) Museo Militarian elokuvasali ma 7.9.2020 klo 18.00. K16. 124 min. Suom. tekstitys. Lippuja (6 €) myynnissä turvaetäisyyksien sallima määrä ja vain Kino Tavastin verkkokaupassa https://kinotavast@tapahtumiin.fi. Syyskauden näytösohjeet katsojille.