Pohjoismaisen sarjan seuraava näytös on osa 20 vuotta täyttävän Svenska Veckanin (2.-8.11.) ohjelmaa. Hollywoodissakin menestyksekästä uraa yhä tekevän Lasse Hallströmin ohjaama Elämäni koirana (Mitt liv som hund, Ruotsi 1985) huomioitiin aikoinaan mm. Oscar-ehdokkuuksilla parhaasta sovitetusta käsikirjoituksesta ja ohjauksesta. BAFTA-ehdokkuus puolestaan tuli parhaan ulkomaisen elokuvan kategoriassa, jossa voitto napsahti kohdalle Golden Globe -gaalassa. Ruotsissa Guldbagge-pystin sai myös pääosaa valloittavan aidosti näyttelevä Anton Glanzelius.

Hallströmille itselleen tunteikkaaksi ja tärkeäksi muodostunut elokuva kuuluu lapsuuden kipukohtia käsittelevien mutta komediallisiakin elementtejä sisältävien draamojen parhaimmistoon. Maailma on muuttunut paljon 1950-luvun lopulta, mutta lapsen näkökulma osoittaa, että tietyt perusasiat pysyvät ennallaan, eikä vähiten lasten hämmästyttävä mielikuvitus ja kyky sopeutua ja selviytyä. Tällä tematiikalla sekä kerronnan ja roolisuoritusten vilpittömyydellä on ollut ratkaiseva merkitys siinä, miksi Hallströmin filmatisointi Reidar Jönssonin romaanista on valloittanut katsojien sydämet Pohjoismaiden ulkopuolellakin.

Näytöksen järjestämistä tukee Tavastsvenskar rf.

Svenska Veckan. Marraskuunn pohjoismainen: Lasse Hallström, Elämäni koirana (Mitt liv som hund, Ruotsi 1985) ma 2.11. klo 18 Museo Militarian elokuvasali. K7. 101 min. Engl. tekstit. Blu-ray. Päärooleissa Anton Glanzelius, Tomas von Brömssen, Anki Lidén. Liput (6 €) Kino Tavast ry:n verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi/. Lue myös syksyn katsojaohjeet.