Hämeenlinnalaiset saavat verkkoäänestyksellä valita, mikä kuntalaisten ehdottama osallistavan budjetin (30 000 €) kohde toteutetaan tänä vuonna. Käyttökohdetta voi äänestää 31.1.2023 mennessä pankkitunnuksilla. Äänestyslomake ja 18 äänestykseen päätynyttä ehdotusta löytyvät kaupungin verkkosivulta.  

Puhelimella äänestävän kannattaa olla tarkkana, mille ehdotukselle äänensä antaa, sillä lomake on näytöllä pieni ja valintaympyrät ehkä väärissä kohdissa tekstiin nähden. Tarkista ennen lähettämistä, että täppävalinnan alapuolella esitellään haluamasi ehdotus, jotta äänesi ei vahingossa ohjaudu väärälle kohteelle.

Kino Tavastin ehdotus Maineikas Hämeenlinnan elokuvahistoria näyttelyksi on mukana äänestyksessä. Se on ehdotuksista ainut varsinainen kulttuurikohde ja liittyy tietysti myös matkailun ja kaupunkikulttuurin edistämiseen. Näyttely voisi tuoda iloa kävijöille sekä oheistuloja ja elinvoimaa kaupungille. Tänne saataisiin matkailijoita myös muualta Kanta-Hämeestä ja koko Suomesta. Näyttelyllä tavoitettaisiin ehkä uusia kohderyhmiä. 

Valtakunnallista elokuvamuseota ei ole saatu yrityksistä huolimatta pystytettyä eikä elokuvahistoriaa ole merkittävässä määrin nostettu museoissa esille. Hämeenlinna voisi nyt tempaista ja olla ensimmäinen. Osallistavan budjetin määräraha voisi tällä kertaa päätyä vaihteeksi kulttuurikohteelle. Eikö?

Historia on Hämeenlinnan vahvuus. Miksi siis emme nostaisi esiin kaupungin maineikasta elokuvahistoriaa ja toisi esille esimerkiksi Tauno Palon uraa, Hauhon Niskavuoria, Rauni Mollbergia tai Aulankoa traagisine Sirkka Sarin savupiippukuolemineen. Täältä ovat lähtöisin muun muassa edelleen aktiiviset ja suositut käsikirjoittaja Pekko Pesonen (mm. Napapiirin sankarit) ja ohjaaja-käsikirjoittaja-tuottaja Johanna Vuoksenmaa puhumattakaan maailmankuulusta videotaiteilija Eija-Liisa Ahtilasta. Kaupungissa nyt asuvat elokuvataiteilijat tekevät lisäksi uutta elokuvahistoriaa jatkuvasti.

Yleisöä aktivoiva näyttely tai osa siitä voisi olla myös kiertuekelpoinen ja siihen voisi liittyä omatoimikartta, joka kuljettaa Hämeenlinnan elokuvahistoriallisiin paikkoihin. QR-koodin takaa löytyvien kohde-esittelyjen lisäksi näyttelyn avautuessa voitaisiin järjestää bussiretki elokuvahistoriallisesti merkittäviin kohteisiin.

Äänestäminen on loistava mahdollisuus vaikuttaa. Toivottavasti kuntalaiset käyttävät oikeuttaan aktiivisesti.