Kungfu-elokuvien sähäkkä toiminta kaikilla mausteilla on tullut tutuksi maailmallakin jo vuosikymmenten ajan, ja niihin liittyvässä fyysisessä huumorissa on kaikuja mykkäelokuvien ajoilta asti. Kamppailulajien liikkeet televisiosta opetellut ohjaaja-näyttelijä Stephen Chow on luonut uransa parodioimalla suosittuja genre-elokuvia. Hänen vaikeasti imitoitavassa tyylissään arkijärkeä ja painovoimaa uhmaavat äkkiväärät käänteet seuraavat toisiaan. Aineksia soppaan on tarttunut niin kotikonnuilta kuin Hollywood-hiteistäkin.

KAVI-sarjan kevätkauden avaava Kung Fu Hustle (2004) on Chow’n kansainvälisesti tunnetuin ohjaus, ja se huomioitiin mm. parhaan vieraskielisen elokuvan Golden Globe- ja BAFTA-ehdokkuuksilla. Lennokas tarina sijoittuu 1940-luvun Kantoniin, jonka visuaalinen ilme on toteutettu melkeinpä epookkidraaman tarkkuudella.

Tapahtumat lähtevät vyörymään, kun rähjäisen taloyhteisön riesaksi pölähtää gangsteriksi epätoivoisesti pyrkivä, naurettavan taitamaton Sing (Chow). Hän yrittää kiristää asukkaita väittämällä olevansa kaupunkia otteessaan pitävän ja sliipatulla tanssikoreografiallaan ylpeilevän Kirvesjengin jäsen.

Kun oikeat jengiläiset ilmestyvät paikalle, kerrostalon asukkaista useampikin epätodennäköinen tyyppi osoittautuu kovan luokan kungfu-mestariksi, mukaan lukien paineaaltoja huudollaan tuottava vuokraemäntä (Qiu Yuen). Seuraa vaiheikas eeppinen taisto, jossa tasapeliä ei tunneta!

Kiehtovana kulttuurimausteena ovat toimintakohtausten taustalla kuultavat kansansävelmät, jotka tempaavat mukaan eloisuudellaan ja komppaavat rytmikkäästi kamppailun villejä kierroksia.

Lisähupia tuo Chow’n lukuisten taidokkaiden kunnianosoitusten ja parodisten viittauksien bongaaminen. Osansa saavat esimerkiksi Bruce Lee, Looney Tunes -piirrettyjen Kelju K. Kojootti ja Maantiekiitäjä, Neon kymmeniä agentteja vastaan Matrix Reloadedissa käymä kamppailu ja Stanley Kubrickin Hohto.

Vielä sananen elokuvan väkivallasta. Se on enimmäkseen koomisen yliampuvaa ja tyyliteltyä, mutta Chow ei teeskentele, että hahmoihin ei sattuisi. Koomikko tuntee vastuunsa hillittömyyksiä sommitellessaankin.  /Taneli Hiltunen

Kritiikki on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 25.1.

KAVIn aluesarja: Stephen Chow, Kung Fu Hustle (Kung fu, Hongkong 2004) ti 31.1. klo 18.00 BioRex, sali 4. 101 min. K16. Suom. tekstitys. KAVI 35 mm. Liput 6 € Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi tai ovelta kortilla/käteisellä näytöspäivänä klo 17.40 alkaen.