Alex (Sverrir Gudnason) palaa vaimonsa Amandan (Sonja Richter) kanssa kotiin juhlista ja järjestää taas yhden kohtauksen, koska hänen mielestään Amanda viihtyi juhlissa liian hyvin. Amanda ottaa lapset ja lähtee äitinsä luokse. Hän kehottaa Alexia tekemään vihalleen jotain, jos haluaa pitää perheensä koossa. Terapeutin vastaanotolla Alex ymmärtää, että viha, jota hän kantaa sisällään juontaa juurensa sukupolvien takaa, ja että koko suvun käytösmalli näyttää kiteytyvän isoisään ja kesään 1932. Alex päättää selvittää, tapahtuiko silloin jotain, joka selittäisi isoisän käytöksen.

Ohjaaja Björn Rungen elokuva perustuu kirjailija Alex Schulmanin samannimiseen kirjaan. Se kulkee kirjan tavoin kolmessa aikatasossa, joista ensimmäisenä on nykyaika, jossa Alex käy läpi isoisänsä kirjailija Sven Stolpen historiaa ja elämäntyötä. Toinen taso vie vuoteen 1988, jolloin 11-vuotias Alex (Ossian Skarsgård) viettää kesää isovanhempiensa  Svenin (Sten Ljunggren) ja Karinin (Marika Lindström) luona ja löytää piilotetut kirjeet, joista nousee vakava riita.

Tarinaa hallitsevat kesän 1932 tapahtumat kirjailijaresidensissä, jossa Sven Stolpe (Bill Skarsgård) ja Karin Stolpe (Asta Kamma August) tapasivat, ja johon he ovat nyt palanneet.

Svenin uppoutuessa kirjoittamiseen Karin viettää aikaa nuoren kirjailijan Olof Lagercrantzin (Gustav Lindh) kanssa. He rakastuvat intohimoisesti, mutta Sven ei aio päästää irti Karinista.

Elokuvan aikatasot on kuvattu hyvin, varsinkin 30-luvun alun tunnelma. Näyttelijät tekevät oivaltavaa työtä, etenkin Bill Skarsgård, joka saa uskottavasti esiin Sven Stolpen jopa psykopaattiselta vaikuttavat piirteet: charmin ja älykkyyden, jotka kätkevät taakseen julmuuden vaimoa kohtaan, ja  Asta Kamma August kaiken keskiössä Karinina, joka kamppailee tunteittensa kanssa ja tekee kauaskantoisen ratkaisun. Sten Ljunggren ja Marika Lindström  isovanhempina tuovat elokuvaan eletyn elämän makua. Skarsgårdin suvun nuorempana näyttelijänä Ossian tekee vahvan roolin 11-vuotiaana Alexina.

Elokuvan tunneilmaisun viimeistelee Jacob Mülradin säveltämä hieno musiikki. /Eila Nurmilaukas

Kuukauden pohjoismainen: Björn Runge, Polta nämä kirjeet (Bränn alla mina brev, Ruotsi 2022) ma 11.12. klo 18.00 Museo Militarian elokuvasali (Vanhankaupunginkatu 19). 120 min. K12. Suom. tekstitys. Liput 8 € Kino Tavastin verkkokaupasta tai ovelta käteisellä/kortilla klo 17.45 alkaen.

Verkkokaupasta voi ostaa myös Kino Tavastin oman kalenterin vuodelle 2024 – teemana ”Hämeenlinnalaista elokuvaosaamista”!