KINO TAVAST RY - elokuvanystävien yhdistys Hämeenlinnassa

Elokuvat, elokuvakerhot, elokuvakasvatus, elokuvayhteistyö

Kuukauden pohjoismaiset elokuvat keväällä 2017

MIES, JOKA RAKASTI JÄRJESTYSTÄ/En man som heter Ove (Hannes Holm, SE 2016) K/F12, 116 min, suomenkielinen tekstitys/svenskt tal

2003724_emsho_still_ovebild__print_0
59-vuotias Ove on korttelin äkäinen järjestyksenpitäjä. Ove on syrjäytetty asumisoikeusyhdistyksen puheenjohtajan pallilta jo vuosia sitten, mutta siitä hän viis veisaa. Vanha äkäpussi ei titteleitä kaipaa pitäessään naapurustossa yllä rautaista kuria.

Siitä, kun viimeisillään raskaana oleva Parvaneh muuttaa perheineen vastapäiseen rivitalohuoneistoon ja muuttokuorman kuski pakittaa heti alkuunsa kärryllään Oven postilaatikon kumoon, alkaa hauska ja sydäntälämmittävä tarina takkuisesta kissasta, odottamattomasta ystävyydestä ja rakkaudesta, joka on niin vahva, että vain kuolema tuntuu ainoalta mahdolliselta ratkaisulta.

Ove tietää, kuinka asioiden kuuluu olla. Asiat nyt vaan kuuluvat oikeille paikoilleen ja lähimmäistä pitää auttaa.

SUMÉ – THE SOUND OF A REVOLUTION (Inuk Silis Høegh, GR 2014) K/F 12, 74 min, English subtitles

sume_1975_foto_susanne_mertz

Sumé – The Sound of a Revolution on dokumenttielokuva grönlantilaisesta rock-yhtyeestä Sumé, joka julkaisi 1970-luvun alussa kolme albumia, jotka muuttivat Grönlannin historian.

Ryhmän poliittiset kappaleet olivat ensimmäiset kappaleet, jotka nauhoitettiin grönlanninkielellä. Kun tanskalaiset olivat asuttaneet Grönlantia 250 vuoden ajan, Sumé sai sekä maan kulttuurin, että identiteetin jälleen eloon.

Sumé on ollut Grönlannin tunnetuin rock-yhtye 40 vuoden ajan, mutta sen historiassa on kyse paljon muustakin kuin musiikista: se on myös tarina kansan itsenäistymiskamppailusta. Elokuva on ensimmäinen dokumenttielokuva, joka on tuotettu Grönlannissa, ja lisäksi ensimmäinen elokuva Grönlannin modernista historiasta.

GIRLS LOST/Pojkarna (Alexandra-Therese Keining, SE/FI 2015) K/F12, 106 min, suomenkielinen tekstitys/svenskt tal

emrik_hlander_as_kim

Girls Lost perustuu Jessica Schiefauerin pidettyyn nuorisoromaaniin, joka on saanut myös Augustpriset-palkinnon. Elokuva kertoo kolmesta 14-vuotiaasta tytöstä, jotka juovat oudon kukan mehua kasvihuoneessa ja muuttuvat pojiksi. Tytöt rakentavat kasvihuoneeseen oman, taianomaisen maailmansa.

Tarina kuvailee aikuistumista, muuttumista, ystävyyttä ja rakkautta mielikuvituksellisesti. Se nostaa esiin myös kysymyksen siitä, onko sukupuoli mahdollisesti jotain, jonka luomme itse sen sijaan, että syntyisimme siihen.

Elokuva sai maailmanensi-iltansa elokuvafestivaaleilla Torontossa syyskuussa 2015. Sen jälkeen sitä on esitetty useilla elokuvafestivaaleilla esim. Roomassa, Chicagossa ja Haugesundissa, ja se on saanut lämpimän vastaanoton sekä yleisöltä että kriitikoilta.

SILENT HEART/Stille Hjerte (Bille August, DK 2014) K/F12, 97 min, suomenkielinen tekstitys

Stills hjerte
Stille Hjerte Vigga bro,Pilou Asbæk,Danica Curcic,Ghita Nørby,Paprika Steen,Oscar Sælan Halskov,Jens Albinus & Morten Grunwald’s neck Directed by Bille August SF Film Production Produced by Jesper Morthorst Photo Credit:Rolf Konow

Bille Augustin koskettava draama toisen ihmisen ymmärtämisestä. Perhe kokoontuu viettääkseen viimeisen viikonlopun yhdessä äidin toiveen mukaisesti. Kaikki tietävät miten viikonloppu tulee päättymään, mutta elokuva tarjoaa monta käännekohtaa tilanteessa, jossa mikään ei ole mustavalkoista. Kuinka hyvin tunnemme toisemme? Mitä itse tekisimme samassa tilanteessa? Kuka on valmis uhrautumaan?

 

%d bloggers like this: