KINO TAVAST RY - elokuvanystävien yhdistys Hämeenlinnassa

Elokuvat, elokuvakerhot, elokuvakasvatus, elokuvayhteistyö, elokuvafestivaali

Suuri sininen

Kuvalähde: http://bit.ly/2lWfNBO

Le Grand Bleu/Suuri sininen / The Big Blue / Det stora blå

Ranska / Yhdysvallat 1988. Tuotantoyhtiöt: Gaumont, Les Films du Loup. Tuottaja: Patrice Ledoux. Ohjaus: Luc Besson. Käsikirjoitus: Luc Besson, Roger Garland, Marilyn Goldin, Jacques Mayol, Marc Perrier – Bessonin aihe. Kuvaus: Carlo Varini. Vedenalainen kuvaus: Luc Besson, Christian Petron. Musiikki: Eric Serra; ”My Lady Blue” (Eric Serra, Luc Besson – es. Eric Serra). Kuvasuunnittelu: Dan Weil. Leikkaus: Olivier Mauffroy. Pääosissa: Rosanna Arquette (Johana Baker), Jean-Marc Barr (Jacques Mayol), Jean Reno (Enzo Molinari), Paul Shenar (Tri Lawrence), Sergio Castellitto (Novelli), Jean Bouise (Louis-setä), Marc Duret (Roberto Molinari), Griffin Dunne (Duffy), Andreas Voutsinas (Pappi), Valentina Vargas (Bonita), Kimberley Beck (Sally), Patrick Fontana (Alfredo), Alessandra Vazzoler (Enzon äiti), Geoffrey Carey (Valvoja), Bruce Guerre-Berthelot (Jacques nuorena), Gregory Forstner (Enzo nuorena), Claude Besson (Jacquesin isä), Marika Gevaudan (Angelica), Peter Semler (Frank), Jacques Levy (lääkäri), Jan Rouiller (Noireuter). Helsingin ensiesitys: 23.12.1988 Forum 1 – televisiolähetyksiä: 8.1.1993, 10.12.1994 TV1, 15.8.1994 MTV3, 7.1.2000 YLE TV1 – VET 95680 – S – 3290 m / 120 min

Nuoren polven ranskalaisohjaaja Luc Besson (s. 1959) on nauttinut jonkinlaista kulttimainetta toisesta pitkästä elokuvastaan Subway (1985) lähtien (hänen 23-vuotiaana tekemänsä esikoinen Le dernier combat oli persoonallinen tieteiselokuva). Bessonin kolmas elokuva Suuri sininen on sekin erikoisuus: ensinnäkin se oli ranskalaisissa mittasuhteissa poikkeuksellisen suuri tuotanto, jota varten tarvittiin amerikkalaista rahaa ja sen myötä elokuvan alkuperäiskieleksi valittiin markkinointisyistä englanti. Elokuva valmistui suuren kohun saattelemana ja sai kunnian edustaa Ranskaa Cannesin festivaaleilla. Yleisömenestyksen vastapainona kriitikot nureksivat elokuvaa, osin vastareaktiona mainonnalle, joka julisti Suuren sinisen mestariteokseksi, ennen kuin kukaan oli oikeastaan nähnyt sitä.

 

Suuren sinisen aihe on sukeltaminen, Bessonin toinen intohimo elokuvan ohella. Tarinan päähenkilö on mestarisukeltaja, joka on vedessä kuin kotonaan ja tulee toimeen paremmin delfiinien kuin ihmisten kanssa. Hän on tietyssä mielessä epäinhimillinen tai ”elämää suurempi” hahmo, eikä kuulu tähän maailmaan, kuten elokuva tuon tuostakin korostaa. ”Suuri sininen” tarkoittaa veden valtakuntaa, jonka kutsun hän tuntee pakottavampana kuin ihmissuhteiden ja perhe-elämän ”normaalin” maailman. Syvyyssukellukseen näyttää liittyvän myös kuolemankaipuu ja uskonnollishenkinen pelastus: vapaat delfiinit, joiden luokse mies mielii, elävät kuin paratiisissa, sinisessä ikuisuudessa leikkien, syöden ja rakastellen. Vesi on eskapistinen täyteyden valtakunta, jonka syleilyssä päähenkilö voi kokea oman kolmannen asteen yhteytensä.

 

Besson näyttää rakentaneen päähenkilönsä lähinnä kolmesta lähteestä. Jacques Mayol, joka lainasi nimensä roolihahmolla, oli alan veteraani, jonka sukellusennätykset ilman happilaitetta ovat yhä rikkomatta ja jonka kilpailu sisilialaisen ”vesigladiaattorin” Enzo Maiorcan kanssa muodostaa elokuvan perusjännitteen. Toisen juonteen kehitti amerikkalainen käsikirjoittaja Robert Garland (The Electric Horseman, No Way Out), joka vastasi dialogin autenttisuudesta ja toi mukanaan yksinäisen sankaruuden teeman. Kolmannen ulottuvuuden antoi Besson itse, joka jo varhain löysi delfiinit ja Kreikan saariston ja toimi viiden vuoden ajan sukelluksen opettajana.

 

Niinpä Suuri sininen on omalaatuinen sekoitus sankarillista urheiluelokuvaa, fantasiaa ja ihmissuhdedraamaa. Heikoimmin Besson onnistuu ihmisten ja rakkaussuhteen kuvaajana, eniten häntä kiinnostaa mainosestetiikka myötäilevä vedenalainen kuvaus ja tämän elementin kirvoittamat fantasiat. Vaikka tarina saattaa puuduttaa, meren viehätys toimii, ajan taju häviää ja elokuvan vetinen syleily alkaa vetää puoleensa.

– Philip Strickin (MFB, March 1989) ja muiden lähteiden mukaan ST

%d bloggers like this: