Elokuvamestarin osaamismerkin käsikirjoitustehtäviä:
Tehtävä Kä1:
Valitse jostain romaanista tai novellista noin sivuN tai Parin pituinen katkelma ja
Muunna se käsikirjoitukseksi.
Tutustu ensin käsikirjoitusmalliin ja alla olevaan OHJEISTUKSEEN.
LUe Myös Saija MÄKI-nevalan Ohje Kohtauksen vaihtumisesta.
Käsikirjoituksen malli
Lue käsikirjoituskatkelma elokuvasta Kyrsyä – Tuftland, jotta näet millaiselta käsikirjoitus näyttää.
Elokuvien tuotantoyhtiöt ja elokuvakoulut ovat tarkkoja käsikirjoituksen formaatista ja ulkoasusta. Opettele sinäkin käyttämään oikeaa käsikirjoitusohjelmaa.
Käsikirjoitusohjelmia
Studiobinder tarjoaa yhden projektin maksutta.
Celtx-perusohjelmalla voi käsikirjoituksia kirjoittaa ilmaiseksi, mutta lisäosat, joita studiot tai tuotantoyhtiöt käyttävät, ovat maksullisia.
Käsikirjoitusohjelmaa oppii käyttämään puhtaasti kokeilemalla. Anna itsellesi aikaa. Esimerkiksi Celtxissä ulkoasun kannalta tärkeä valikko on vasemmassa yläreunassa. Se antaa vaihtoehdot:
- Act: uuden näytöksen otsikko (ei tarvitse käyttää)
- Scene Heading: kohtauksen otsikko, jossa näkyy kohtauksen tapahtumapaikka, ollaanko sisällä vai ulkona, onko päivä vai yö
- Action: yleistä toimintaa
- Character: hahmon nimi, joka tulee vuorosanan yläpuolelle
- Dialogue: hahmon vuorosanat, jotka tulevat hahmon nimen alle
- Parenthetical: hahmon toiminta puheen aikana kirjoitetaan sulkeisiin dialogin alkuun tai keskelle
- Transition: leikkaus tai siirtymä (ei tarvitse käyttää)
- Shot: ohjeita kameralle (ei tarvitse käyttää)
- Text: ympäristön kuvailua tai tekstipätkä, jonka täytyy näkyä elokuvassa (ei ole ulkoisesti väliä, jos tämän kaiken kirjoittaa Action -painikkeella)
Nämä määrittävät tekstin muodon. Lähde rohkeasti kokeilemaan. Kaikkia näitä et välttämättä tarvitse katkelman kirjoittamisessa. Lyhenne INT. kohtauksen otsikossa tarkoittaa sisätilassa tapahtuvaa kohtausta ja EXT. ulkona tapahtuvaa. (CONTINUED) -merkintä sivun loppuun tulee itsestään, kun tallentaa kirjoituksen pdf-muotoon. Sitä ei tarvitse itse kirjoittaa.
Muita ohjeita
Jos käsikirjoitusohjelman opettelu ei onnistu, voit kirjoittaa vastauksesi tekstinkäsittelyohjelmalla (esimerkiksi Word) siten, että luot mahdollisimman paljon käsikirjoitusasettelun kaltaista tekstiä.
Käsikirjoitus on enemmän käyttöohje kuin kaunokirjallinen teos. Ihmisten puheen voi suoraan siirtää elokuvan vuorosanoiksi, mutta esimerkiksi hahmon sisäisiä tunnetiloja ei käsikirjoitukseen tarvitse laittaa. Ympäristön kuvailu ja ihmisten toiminta esitetään mahdollisimman lyhyesti muutamalla sanalla tai lauseella käsikirjoituksessa.
Ratkaisun lähettäminen
Katso Vastauksen lähettämisohjeet.
Tehtävä Kä 2:
KATSO klippi CINED-Filmihankkeen elokuvasta “Yksin” (OHjaaja Audrius Stonys, LATVIA 2001). Elokuvakatkelman löydät sivulta, jonne yllä oleva linkki johtaa. Yksin-elokuvan katkelma on sivun ensimmäisessä Pikkuklipissä. Elokuvassa lapsi matkustaa auton takapenkillä.
Havainnoi LAPSEN toimintaa, Tulkitse tilanne ja Lapsen ajatukset.
Muunna elokuvan klippi takaisin käsikirjoitukseksi.
Ratkaisun lähettäminen
Katso Vastauksen lähettämisohjeet.