Kino Tavast

Elokuvat, elokuvakulttuuri, elokuvakasvatus, elokuvafestivaali, elokuvakilpailu, elokuvakurssit ja leirit, elokuvayhteistyö Hämeenlinnassa

Termipankki

Behind the scenes 

Materiaalia, valokuvia tai videoita, joihin on dokumentoitu elokuvan tekemistä. Näemme miten elokuvan kuvat ovat syntyneet. Sama kuin Making of.

Dialogi

Elokuvan puhuttu osuus eli vuorosanat.

Dramaturgia

Elokuvan rakenne eli se, millä tapaa tapahtumat seuraavat toisiaan kohti loppuratkaisua.

Keskeistä on elokuvan hahmojen toiminta ja katsojan mielenkiinnon ylläpitäminen.

Genre

Elokuvan lajityyppi, kuten animaatio, komedia tai kauhuelokuva.

Grip

Grip on kuvausryhmän jäsen, joka huolehtii kameran liikuttelusta, kuten kamera-ajoista ja valmistelee siihen liittyvät laitteet ja rakennelmat.

HOD

Elokuvan taiteellisessa vastuussa olevat ihmiset. Lyhenne sanoista Head Of Department. Näitä ihmisiä ovat esimerkiksi ohjaaja, kuvaaja ja lavastaja.

Jälkituotanto

Elokuvatuotannon vaihe kuvausten jälkeen. Tässä vaiheessa elokuva leikataan, tehdään äänityöt, värimäärittely ja kaikki muu valmiiseen elokuvaan saakka.

Kamera-ajo

Kamera on kiinnitetty pyörillä tai radalla liikkuvan laitteeseen, jota liikutetaan kuvan aikana.

Kapalevy

Kevyt ja helposti käsiteltävä rakennuslevy. Valkoista kapalevyä käytetään kuvauksissa valon heijastamiseen.

Kohtaus

Elokuva rakentuu kohtauksista. Kohtaus on siis elokuvan osa. Kohtauksessa pysyy samana paikka, esiintyjät ja aika. Kun tapahtumapaikka, esiintyjät tai aika vaihtuu, vaihtuu myös kohtaus.

Kraanakuva

Kamera on kraanan (eng. crane) eli nostokurjen päässä. Sitä liikuttelemalla saadaan tehtyä kameranostoja tai -laskuja.

Kuvakoot

Yleisesti käytössä oleva 8 eri kuvakoon järjestelmä erikoislähikuvasta yleiskuvaan.

Erikoislähikuva voi olla esim. kuva silmästä ja yleiskuvassa ihmiset ovat pieniä, mutta ympäristö näkyy hyvin.

Kuvakulma

Miten kamera sijoittuu suhteessa kuvauskohteeseen. Perusasetuksena voidaan pitää kameran sijoittamista ihmisen silmän tasolle. Ylä- tai alakulma, eli kameran sijoittaminen silmän tason ylä- tai alapuolelle, muuttaa kerronnan sävyä. Kuvakulma voi olla myös takaa, sivusta tai edestä. Myös POV-kuva on kuvakulma.

Lokaatio

Nimitys olemassa olevalle kuvauspaikalle. Lokaatio voi olla esim. oikea talo, metsä tai katu. Toisin sanoen, jos elokuvaa ei kuvata studioon rakennetuissa lavasteissa, se kuvataan lokaatiossa. Myös lokaatioita lavastetaan, esimerkiksi seiniä maalataan tai tapetoidaan uudestaan.

Making of

Materiaalia, valokuvia tai videoita, joihin on dokumentoitu elokuvan tekemistä. Näemme miten elokuvan kuvat ovat syntyneet. Sama kuin Behind the scenes.

Monologi

Yksinpuhelu, eli hahmolla ei ole kohtauksessa vastanäyttelijää, jolle hän puhuu.

Otos ja otto

Otos on yksittäinen elokuvan kuva. Samaa kuvaa eli otosta kuvataan usein monta kertaa ja näistä toistoista käytetään nimeä otto.

POV-kuva

Lyhenne sanoista Point Of View. Kameran kuva on se, mitä elokuvan hahmo näkee silmillään. Voimakas subjektiivinen keino.

Päähenkilö

Hahmo, jonka kautta tarina kerrotaan. Hän haluaa jotakin ja hänen tielleen heitellään esteitä. Päähenkilö käy läpi muutoksen elokuvan aikana.

Rekvisitööri

Hankkii ja huolehtii elokuvan esineistöstä eli rekvisiitasta. Hän tekee tiivistä yhteistyötä lavastajan kanssa. Rekvisitöörillä voi olla myös omaa ryhmää, jonka kesken tehtävät jaetaan. Yksi huolehtii esineistä kuvaustilanteessa, toinen hankkii ja valmistaa niitä.

Score

Score tarkoittaa erityisesti elokuvaa varten sävellettyä musiikkia.

Sitcom

Erityisesti tv-sarjoissa suosittu genre eli lajityyppi, joka tarkoittaa tilannekomediaa. Naurattavat tilanteet toistuvat samojen hahmojen kanssa samassa tapahtumaympäristössä.

Soundtrack

Scoren lisäksi muutakin elokuvassa käytettyä ja siihen lainattua musiikkia ja -lauluja.

Steadicam

Kameran liikettä vakautetaan laitteistolla, joka rakentuu kameraoperaattorin päälle puettavasta liivistä ja liiviin kiinnittyvästä “käsivarresta” ja runkoputkesta, johon kamera kiinnitetään. Vakauslaitteisto häivyttää operaattorin askeleet ja kuvasta tulee tasaisesti leijuvaa.

Synopsis

Elokuvasta kirjoitettu lyhyt tiivistelmä, joka auttaa käsikirjoittajaa hänen suunnittelutyössään. Synopsis kertoo katsojalle elokuvan sisällöstä paljastamatta kuitenkaan liikaa juonen käänteistä.

Värimäärittely

Elokuvan kuvaleikkauksen valmistuttua kuvat säädetään värimäärittelyohjelmaa käyttäen yhtenäisiksi haluttuun tyyliin. Yksittäisiä värejä ja kuvan valoisuutta voidaan korjata.

%d bloggaajaa tykkää tästä: