Behind the scenes
Materiaalia, valokuvia tai videoita, joihin on dokumentoitu elokuvan tekemistä. Näemme miten elokuvan kuvat ovat syntyneet. Sama kuin Making of.
Dialogi
Elokuvan puhuttu osuus eli vuorosanat.
Dramaturgia
Elokuvan rakenne eli se, millä tapaa tapahtumat seuraavat toisiaan kohti loppuratkaisua.
Keskeistä on elokuvan hahmojen toiminta ja katsojan mielenkiinnon ylläpitäminen.
Genre
Elokuvan lajityyppi, kuten animaatio, komedia tai kauhuelokuva.
Grip
Grip on kuvausryhmän jäsen, joka huolehtii kameran liikuttelusta, kuten kamera-ajoista ja valmistelee siihen liittyvät laitteet ja rakennelmat.
HOD
Elokuvan taiteellisessa vastuussa olevat ihmiset. Lyhenne sanoista Head Of Department. Näitä ihmisiä ovat esimerkiksi ohjaaja, kuvaaja ja lavastaja.
Jälkituotanto
Elokuvatuotannon vaihe kuvausten jälkeen. Tässä vaiheessa elokuva leikataan, tehdään äänityöt, värimäärittely ja kaikki muu valmiiseen elokuvaan saakka.
Kamera-ajo
Kamera on kiinnitetty pyörillä tai radalla liikkuvan laitteeseen, jota liikutetaan kuvan aikana.
Kapalevy
Kevyt ja helposti käsiteltävä rakennuslevy. Valkoista kapalevyä käytetään kuvauksissa valon heijastamiseen.
Kohtaus
Elokuva rakentuu kohtauksista. Kohtaus on siis elokuvan osa. Kohtauksessa pysyy samana paikka, esiintyjät ja aika. Kun tapahtumapaikka, esiintyjät tai aika vaihtuu, vaihtuu myös kohtaus.
Kraanakuva
Kamera on kraanan (eng. crane) eli nostokurjen päässä. Sitä liikuttelemalla saadaan tehtyä kameranostoja tai -laskuja.
Kuvakoot
Yleisesti käytössä oleva 8 eri kuvakoon järjestelmä erikoislähikuvasta yleiskuvaan.
Erikoislähikuva voi olla esim. kuva silmästä ja yleiskuvassa ihmiset ovat pieniä, mutta ympäristö näkyy hyvin.
Kuvakulma
Miten kamera sijoittuu suhteessa kuvauskohteeseen. Perusasetuksena voidaan pitää kameran sijoittamista ihmisen silmän tasolle. Ylä- tai alakulma, eli kameran sijoittaminen silmän tason ylä- tai alapuolelle, muuttaa kerronnan sävyä. Kuvakulma voi olla myös takaa, sivusta tai edestä. Myös POV-kuva on kuvakulma.
Lokaatio
Nimitys olemassa olevalle kuvauspaikalle. Lokaatio voi olla esim. oikea talo, metsä tai katu. Toisin sanoen, jos elokuvaa ei kuvata studioon rakennetuissa lavasteissa, se kuvataan lokaatiossa. Myös lokaatioita lavastetaan, esimerkiksi seiniä maalataan tai tapetoidaan uudestaan.
Making of
Materiaalia, valokuvia tai videoita, joihin on dokumentoitu elokuvan tekemistä. Näemme miten elokuvan kuvat ovat syntyneet. Sama kuin Behind the scenes.
Monologi
Yksinpuhelu, eli hahmolla ei ole kohtauksessa vastanäyttelijää, jolle hän puhuu.
Otos ja otto
Otos on yksittäinen elokuvan kuva. Samaa kuvaa eli otosta kuvataan usein monta kertaa ja näistä toistoista käytetään nimeä otto.
POV-kuva
Lyhenne sanoista Point Of View. Kameran kuva on se, mitä elokuvan hahmo näkee silmillään. Voimakas subjektiivinen keino.
Päähenkilö
Hahmo, jonka kautta tarina kerrotaan. Hän haluaa jotakin ja hänen tielleen heitellään esteitä. Päähenkilö käy läpi muutoksen elokuvan aikana.
Rekvisitööri
Hankkii ja huolehtii elokuvan esineistöstä eli rekvisiitasta. Hän tekee tiivistä yhteistyötä lavastajan kanssa. Rekvisitöörillä voi olla myös omaa ryhmää, jonka kesken tehtävät jaetaan. Yksi huolehtii esineistä kuvaustilanteessa, toinen hankkii ja valmistaa niitä.
Score
Score tarkoittaa erityisesti elokuvaa varten sävellettyä musiikkia.
Sitcom
Erityisesti tv-sarjoissa suosittu genre eli lajityyppi, joka tarkoittaa tilannekomediaa. Naurattavat tilanteet toistuvat samojen hahmojen kanssa samassa tapahtumaympäristössä.
Soundtrack
Scoren lisäksi muutakin elokuvassa käytettyä ja siihen lainattua musiikkia ja -lauluja.
Steadicam
Kameran liikettä vakautetaan laitteistolla, joka rakentuu kameraoperaattorin päälle puettavasta liivistä ja liiviin kiinnittyvästä “käsivarresta” ja runkoputkesta, johon kamera kiinnitetään. Vakauslaitteisto häivyttää operaattorin askeleet ja kuvasta tulee tasaisesti leijuvaa.
Synopsis
Elokuvasta kirjoitettu lyhyt tiivistelmä, joka auttaa käsikirjoittajaa hänen suunnittelutyössään. Synopsis kertoo katsojalle elokuvan sisällöstä paljastamatta kuitenkaan liikaa juonen käänteistä.
Värimäärittely
Elokuvan kuvaleikkauksen valmistuttua kuvat säädetään värimäärittelyohjelmaa käyttäen yhtenäisiksi haluttuun tyyliin. Yksittäisiä värejä ja kuvan valoisuutta voidaan korjata.