Tänään  torstaina 13.2. klo 18 nähdään Bio Rexissä Valentin Vaalan ohjaama mykkäelokuva Mustalaishurmaaja (1929), jonka pääroolissa näytteli Teodor Tugai eli Teuvo Tulio.  Ohjaajan ja pääroolinäyttelijän merkittävät  elokuvaurat saivat alkusysäyksen Mustalaishurmaajasta ja hieman aiemmin ilmestyneestä Mustat silmät –elokuvasta. Mustien silmien filmikopion ja negatiivit Valentin Vaala tiettävästi upotti myöhemmin mereen, joten näistä eksoottisista mustalaisromanttisista elokuvista vain Mustalaishurmaaja on säilynyt jälkipolville.

Kuusitoistavuotias Teuvo Tulio ja yhdeksäntoistavuotias Valentin Vaala olivat jo kouluaikanaan perehtyneet  Chaplin-elokuviin, länkkäreihin ja melodraamoihin.  Rudolph Valentinon ja Ramon Novarron kaltaisten suosikkifilmitähtien imitointi näkyy myös Tulion Manjardo-tulkinnassa.

Suurin osa Mustalaishurmaajan näyttelijöistä ja muista tekijätyöryhmän jäsenistä oli amatöörejä, eivätkä he saaneet mitään palkkaa.  Romaniavustajat tulivat talkoisiin ja toivat mukanaan tarvittavat hevoset. Näyttelijöiden hienot puvut ja upeat korut olivat omatekoisia. Ulkokohtaukset kuvattiin Kirkkonummella ja sisäkuvaukset konkurssin tehneessä siirappitehtaassa, joka saatiin käyttöön Tulion perheystävä Armas Willamon avustuksella. Elokuvan kuvaajiksi lupautuivat Juhani Ahon pojat Heikki Aho ja Björn Soldán.

Nuoret elokuvantekijät saivat aikalaisiltaan sekä kiitosta että moitetta. Tulenkantajat-lehti kirjoitti Vaalan ”hallitsevan kerronnan ja viljelevän elokuvallisia oivalluksia”. Suomen Sosialidemokraatti sen sijaan arveli elokuvaa ”alaikäisten tekeleeksi, johon ei tarvitse suhtautua vakavasti ja joka on vain narraamassa rahaa katsojilta.” Nykyään Vaalan ja Tulion uraauurtavat ansiot ovat kiistattomat. Jopa Tulion näyttelijäsuoritusta on kehuttu moderniksi, vaikka hän oli päätynyt Manjardon rooliin vain olosuhteiden pakosta.

Mustalaishurmaajaa voi pitää epätavallisena suomalaiselokuvana mustalaisaiheensa ja käsittelytapansa vuoksi. Kenties Vaalan venäläiset ja Tulion latvialais-turkkilaiset sukujuuret näkyvät lopputuloksessa.  Mieleenjääviä ovat muun muassa hurjat hevoslaukkakohtaukset, jotka vastoinkäymisistä huolimatta saattiin toteutettua taiteilijoiden toivomalla tavalla, rytmin ja vauhdin kärsimättä.

Reilun tunnin pituisen restauroidun ja digitoidun mykkäelokuvan taustamusiikin on soittanut Radion sinfoniaorkesteri.

Lähteenä Sakari Toiviainen (toim.) 2002. Tulio. Levottoman veren antologia. SKS.

Liput 5 €, lapset 3 €. KinoTavastin kausikortti 15 €.