Kavin aluesarja: David Lynch, Villi sydän – Wild at Heart (USA 1990).  Pääosissa Nicolas Cage ja Laura Dern. K16. 125 min.

David Lynchin elokuvat tasapainoilevat sillä kapealla keskiviivalla, joka on maalattu suuren koneiston valtavirtaelokuvan ja vapaammin ilmaisevan indie-elokuvan välille. Lynchin elokuvia kuvaillaan usein unenomaisiksi ja surrealistiksi. Villi sydän (1990) on Lynchin elokuvista ehkä helpoimmin lähestyttäviä, ja päällisin puolin se onkin romanttinen pakomatka ja rakkaustarina, mutta sisimmältään arvaamatonta lajia.

Yhdysvaltalaisen populaarikulttuurin tuotokset viittailevat usein Ihmemaa Oziin ja tuo kirja (tai siitä tehty elokuva) kuuluneekin amerikkalaisten yhteisiin lapsuusmuistoihin. Oz on Lynchin elokuvaa eteenpäin vievä polttoaine, johon viittaillaan tilaisuuden tullen, ja vahvana teemana Ozissa ja Villissä sydämessä on kuvitellun haavemaailman ja koetun todellisuuden välinen ristiriita. Auringonlaskua kohti on mukava lipua isolla amerikanraudalla, siihen asti kunnes aurinko todella laskee ja elämän epämiellyttävät puolet vilkuilevat pimeydestä ja menneisyydestä.

Elokuva on roolitettu taidolla, ja pääosanesittäjät Nicolas Cage ja Laura Dern tekevät loistavat roolityöt. Cage oli 90-luvun alkupuolella elämänsä vedossa ja elokuvassa nähdään häneltä mainio suoritus erästäkin Memphisin “isoa E:tä” tulkitsevana hahmona, täynnä tunnetta ja latausta. Vastaparina on Dern, joka on kuin eläväksi muuttunut versio 50-luvun unelmista. Myös sivuosat ovat täynnä yllättäviä ihmeellisyyksiä, joista Willem Dafoen roolihahmo on erityisen mieleenpainuva.

Risto Huovinen

Julkaistu myös Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 11.3.2017