Viime vuosien suuri turvapaikanhakijoiden määrä on jättänyt jälkensä pohjoismaisen elokuvan aihekirjoon. Teheranissa syntyneen Milad Alamin ohjaama ja Ingeborg Topsøen kanssa käsikirjoittama, useilla kansainvälisillä festivaaleilla palkittu psykologinen draamatrilleri The Charmer (Tanska 2017) asettuu luontevasti osaksi yhteiskunnallista keskustelua, jonka polarisoitumista voidaan lieventää lisäämällä ymmärrystä.

Elokuvan päähenkilö on nuori iranilainen Esmail, joka tekee keikkatyötä muuttomiehenä. Hän lähettää palkkansa kotimaahan sukulaisilleen, joihin pitää yhteyttä internetkahvilan epäluotettavan Skype-yhteyden välityksellä. Hänen aikansa Tanskassa alkaa kuitenkin käydä vähiin, sillä oleskelulupa on umpeutumassa, ja tanskalaisen tyttöystävän löytäminen osoittautuu ainoaksi keinoksi jäädä maahan.

Esmail viettääkin iltojaan baarissa toivoen kohtaavansa ratkaisun ongelmaansa mutta joutuu kerta toisensa jälkeen huomaamaan tilanteen epätoivoisuuden. Sitten kohtalo puuttuu peliin, sillä yllättäen hänen elämäänsä ilmestyy Sara, jonka kanssa suhde alkaa syventyä. Saran ja tämän äidin, arvostetun laulajan, kautta Esmail pääsee osalliseksi iranilaisyhteisön vieraanvaraisuudesta, mutta miten hänelle käy, kun menneisyys tavoittaa hänet?

Ardalan Esmaili tekee Esmailina vähäeleisen vakuuttavan roolisuorituksen, kun taas Saraa näyttelevä Soho Rezanejad pitää katsojan yhtä lailla varpaillaan ilkikurisuudella ja arvoituksellisuudella. Leila-äidin ja hänen sukulais- ja tuttavamiestensä kautta avautuu kurkistusikkuna ensimmäisen polven tanskalaisten kokemuksiin: he ovat henkisesti toisessa paikassa kuin fyysisesti. Elokuva tuo esille myös kantaväestön asenteita, joista osa on positiivisia tai neutraaleja, kun taas Dicte-sarjasta tutun Lars Brygmannin tulkitsemaan Larsiin tiivistyy ristiriitaisuutta oikein urakalla.

Elokuvan varjoissakin kulkeva visuaalinen ilme ja roolisuoritukset tuovat mieleen parhaillaan pinnalla olevan nordic noir-genren. Iranilaisuus tulee näkyviin paitsi siinä, että merkittävä osa elokuvan dialogista kuullaan persiaksi, myös Saran kodin sisustuksesta koristeellisine huonekaluineen ja mattoineen. Etniset musiikkiperinteet puolestaan kohtaavat modernimman tyylin yhteisöjuhlakohtauksessa, jossa eri sukupolvet pitävät hauskaa yhdessä. Kulttuurisen erilaisuuden, juurettomuuden, kaipauksen ja rakkauden käsittely nimenomaan maahanmuuttajien näkökulmasta on ansiokasta, ja voipa The Charmerin halutessaan nähdä maahanmuuttopolitiikan kritiikkinäkin. /Taneli Hiltunen

Kuukauden pohjoismainen elokuva: Milad Alami, The Charmer (Tanska 2017). Pääosissa Ardalan Esmaili, Soho Rezanejad, Susan Taslimi, Lars Brygmann, Stine Fischer Christensen, Amalie Lindegård. K16. Tekstitys englanniksi. 100 min. Museo Militarian elokuvasali 21.3.klo 18.00. Liput 5 € esityspäivänä ovelta klo 17.50 alkaen. Elokuvan jälkeen vajaan puolen tunnin keskustelu.