Kevään aluesarjan aloittaa Jane Austenin rakastettuun romaaniklassikkoon perustuva, Douglas McGrathin ohjaama raikas ja psykologisesti tarkkanäköinen Emma (Britannia/USA 1996). Tarina herätti elokuvan valmistumisvuotena runsaasti huomiota, sillä Andrew Davies kynäili siitä tv-version, jossa niin ikään nähtiin monia tulevia brittidraamojen vakiokasvoja. Valkokangas-Emman ratkaisevana erona on amerikkalainen Gwyneth Paltrow nimiroolissa, ja hänen jälkeensäkin muutamat luonnenäyttelijät rapakon takaa ovat solahtaneet peribrittiläisiin epookkimaisemiin täydellisesti aksenttia myöten.

Juuri tämä filmatisointi on siitäkin erityinen, että Rachel Portman voitti Oscarin kautta aikojen ensimmäisenä naissäveltäjänä, ja toistaiseksi hän ja Anne Dudley ovat ylhäisessä yksinäisyydessä pystiensä kanssa. Kenties tänä vuonna he saavat seurakseen pohjoismaisen tulokkaan. Mutta takaisin itse elokuvaan Portmanin tyylinäytteen kera:

Myös mittavaa käsityöurakkaa edellyttänyt, Ruth Myersin suunnittelema puvustus sai osakseen kiitosta. Sen hillityt, kauniit pastellisävyt pääsevät täysin oikeuksiinsa Ian Wilsonin kuvauksen myötä, jonka ansiosta brittiläinen maaseutu näyttää pastoraaliselta paratiisilta. Austen-sovitukset ovat näyttelijäsuoritusten ohella juuri pienten ja suurten visuaalisten yksityiskohtien juhlaa – kuin ikkuna, jonka kautta pääsee hetkeksi astumaan Regency-kauden (mielen)maisemaan.

Kannattaa tulla nauttimaan hersyvistä väärinkäsityksistä, ironiasta ja romantiikasta Austenin ja McGrathin kattamaan pöytään!

KAVIn aluesarja: Douglas McGrath, Emma (Britannia/USA 1996) ti 28.1. klo 18 Bio Rexissä. S. 120 min. Päärooleissa Gwyneth Paltrow, Toni Collette, Jeremy Northam, Ewan McGregor, Alan Cumming. KAVI 35 mm. Suom. tekstitys. Liput Kino Tavast ry:n verkkokaupasta tai ovelta näytöspäivänä klo 17.30 alkaen.