Historiallinen Roald Amundsen oli Norjan kansallissankari. Hän oli tunnettu ja tunnustettu tutkimusmatkailija ja seikkailija, ja hänen retkistään olisi voinut työstää eeppisen sankaritarinan tai vauhdikkaan seikkailuelokuvan. Norjalaiset eivät onneksi tehneet kumpaakaan. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita Espen Sandbergin ohjauksessa on vain nimeksi, ja sen sijaan että kuvaisi sitä mitä Amundsen teki, Sandberg keskittyy siihen millainen ihminen Amundsen oli. Lopputuloksena on kaunistelematon näköiskuva pakkomielteen riivaamasta antisankarista.

Elokuvan johtoteemaksi nousee jo alkumetreillä kunnianhimo ja sen tyydyttäminen. Etelänapa tai kuolema, antaa Amundsen miehistönsä ymmärtää kun ei ehdi ensimmäisenä Pohjoisnavalle ja aloittaa keinoja kaihtamattoman kilpajuoksun maapallon vastakkaiselle puolelle. Kilpailussa käy niin kuin käy, eikä edes voittajaksi selviytyvä Amundsen saa sellaista palkintoa kuin odottaa, ja mikä pahinta, mitä sitten kun arktiset alueet on valloitettu? Mistä tarkoitus elämälle? Rivien välistä voi lukea myös toisen kysymyksen: Kuinka pitkälle nuo ”tutkimusmatkat” olivat tieteen nimissä tehtyjä henkilökohtaisen prestiisin keruureissuja, joiden ainoa arvo oli siinä että retkikunnan johtaja sai nimensä historiankirjoihin?

Pål Sverre Hagen tulkitsee vastustamattoman vähäeleisesti omalle intohimolleen omistautunutta Amundsenia, jonka tunne-elämä näyttäytyy yhtä jäätävänä kuin Arktis. Vastavoimana empatiakyvyttömällä ja uhkarohkealla Amundsenilla on sydämellinen ja pragmaattinen isoveli Leon (Christian Rubek) sekä naisystävä Bess (Katherine Waterston), joka samanhenkisenä seikkailijana on jäänyt Amundsenin lumoihin.

Visuaalisesti elokuvan komeinta antia ovat arktiset maisemat ja tutkimusretkien kuvaukset, joissa koko maailma näyttää aika-ajoin sulautuvan silmänkantamattomiin jatkuvaan kosmiseen tyhjyyteen. Lumi, jää ja routa ovat parhaimmillaan käsin kosketeltavissa, ja ankarista luonnonoloista tulee väkisinkin vertauskuva Amundsenin omasta luonteesta, oli se sitten tekijätiimin tarkoitus tai ei. Se on karun kaunista katsottavaa.  /Timo Miettinen

Kuukauden pohjoismainen: Espen Sandberg, Amundsen (Norja 2019) Museo Militarian elokuvasalissa ma 2.3. klo 18. 125 min. K12. Tekstitys suomeksi. Liput (6 €) ovelta käteisellä näytöspäivänä klo 17.50 alkaen tai verkkokaupastamme.