Miten reagoisit kuullessasi, että olet perinyt elokuvateatterin? Sympaattisessa komediassa rahapulaan joutuneet Spenserit (Virginia McKenna ja Bill Travers) lähtevät innokkaasti etsimään perintöteatteriaan. Ilo hyytyy, kun heille selviää, että teatteri on kahden rautatiesillan välissä sijaitseva pieni ja rähjäinen “Bijou Kinema”. Kaiken kukkuraksi elokuvateatterin kalustoon kuuluu omalaatuinen kolmikko: topakka rahastaja ja kirjanpitäjä Mrs. Fazackalee (Margaret Rutherford), viskiin kallellaan oleva koneenkäyttäjä Mr. Quill (Peter Sellers) ja kummallinen lipuntarkastaja ja yleismies Old Tom (Bernard Miles).

Veijarimaisessa tarinassa nuoripari yrittää myydä Bijouta suuren ja modernin Grand-elokuvateatterin omistajalle. He teeskentelevät uudistavansa teatterinsa toivoen, että kilpailija tekisi siitä hyvän ostotarjouksen. Samalla he yrittävät tulla toimeen elokuvateatterin eksentrisen henkilökunnan kanssa.

Bijou alkaakin vetää yleisöä ja elokuvan hilpeissä kohtauksissa näytetään miten heikkoudet käännetään vahvuuksiksi: rautateiden läheisyys ja ohittavien junien jylinä tehostaakin lännenelokuvan junakohtausta. Kun aavikon kuumuus näännyttää näyttelijät kankaalla, käännetään salin lämmitys täysille, jolloin saadaan lisämyyntiä jäätelöstä ja virvokkeista.

Elokuvassa eletään sodanjälkeisessä Iso-Britanniassa, joka oli pommitettu käytännössä konkurssiin. Televisio alkoi haastaa elokuvateattereiden lippujen hintaa, ja vanhanaikaiset pienet toimijat väistyivät isojen ja modernien elokuvateattereiden tieltä. Pienten teattereiden kulta-aikaan viittaa nostalginen kohtaus, jossa rouva Fazackalee säestää mykkäelokuvaa muun henkilökunnan seuratessa liikuttuneena, elokuvamuistoihinsa palaten. Löytyykö mennyttä tunnelmaa huokuvalle Bijou Kinemalle tulevaisuutta? /Jarkko Waari

Kritiikki on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 24.4.2024.

KAVIn aluesarja: Basil Dearden, Pennitön perintö (The Smallest Show on Earth, Britannia 1957) ti 7.5. klo 18.00 BioRex, sali 4. 81 min. S. Liput 7 € Kino Tavastin verkkokaupasta tai ovelta kortilla/käteisellä klo 17.45 alkaen.