Huomenna maanantaina 29.4. klo 17.30 voit tutustua japanilaisten ekaluokkalaisten ensimmäiseen kouluvuoteen Ema Ryan Yamazakin dokumenttielokuvassa Kouluvuosi Japanissa (2024).

Japanilaiset ovat jo vuosia olleet kiinnostuneita suomalaisesta koulusta. Tv- ja opettajaryhmät ovat vierailleet Suomessa etsimässä opetuksen ja oppimisen viisastenkiveä. Nyt eivät suomalaislapset enää ole Pisa-tulosten huipulla eikä japanilaisen dokumentin perusteella myöskään näytä siltä, että suomalaisia oppeja olisi istutettu sikäläiseen kouluun.

Kotimaiset koulu-uutiset ovat viime aikoina olleet hämmentäviä. Medioiden perusteella koko koululaitos on turbulenssissa, tulevaisuuden toivot tuuliajolla ja vallankin nuoret opettajat uupuneita.

Miten suomalaiset ekaluokkalaiset opiskelevat? Ovatko haasteet samoja Suomessa ja Japanissa? Mikä on koulun ja oppimisen tila Suomessa tällä hetkellä? Siihen etsitään vastauksia tuotantoyhtiö Pystymetsän eri puolilla Suomea järjestämissä keskusteluissa Kouluvuosi Japanissa -elokuvan yhteydessä.

Hämeenlinnassa elokuvasta ovat keskustelemassa Luolajan koulun rehtori, luokanopettaja KT Ismo Aho, ammattiyhdistysaktiivi, luokanopettaja FM Piritta Malinen Nummen koululta ja Japanin tuntija mangasarjakuvien ja japaninkielisen kirjallisuuden kääntäjä Antti Valkama. Keskustelua johtaa toimittaja Riitta Siirtomaa. Yleisöllä on mahdollisuus osallistua.

Tuotantoyhtiö Pystymetsä on erikoistunut yhteiskunnallisen draaman tuotantoon. Kino Tavast on koonnut yhteistyönäytökseen illan keskustelijat. Lippuja voi ostaa BioRexin lipunmyynnistä.