PARI- TAI RYHMÄTYÖ L1: Rakentakaa pienoismalli ja yhdistäkää se oikeaan maailmaan.
Luokaa lyhyt yhden kuvan videonäkymä
(ilman leikkausta tai kameran siirtoa)
kuvitteellisesta tai menneestä maailmasta
yhdistellen pienoismallia sekä oikeaa maailmaa.
Toteutus tehdään perinteisin keinoin, ilman tietokone-efektejä.
Luokaa ainutlaatuinen ja mielikuvituksellinen ratkaisu.
Tarvitsette tietokoneen, tabletin tai puhelimen sekä videokuvaan pystyvän kameran (puhelin käy) ja sille jalustan.
Tehtävän hahmottamista auttaa, jos tutustut ensin lavastajan työhön.
Ratkaisu sisältää
- ideakuvat (5 – 20 kpl) suunnittelun tueksi omaan käyttöösi. Ideakuvia ei lähetetä ratkaisun mukana.
- luonnos lopullisesta videokuvasta, jossa pienoismalli on yhdistetty miljööseen. Luonnos lähetetään ratkaisun mukana. (Katso esimerkki kuvasta 5).
- videoklippi (10 – 20 s.), jossa yhdistät pienoismallin oikeaan maailmaan. Klippi lähetetään ratkaisuna. (Esimerkkikuvia kuvat 1, 2 ja 3).
- Behind the scenes -valokuva pienoismallista. Valokuva(t) lähetetään ratkaisun mukana. (Esimerkkikuvat 4 ja 5).
- Katso tältä sivulta kuvia.
- Lue ohjeet.
- Etsi vinkkejä rakennusmateriaaleista ja tarvikkeista.
Näin pienoismalli yhdistyy miljööseen:






Pienoismallimateriaaleja ja tarvikkeita
Tekniikka ja materiaalit täysin vapaat! Esimerkiksi näitä voi käyttää:
- Maalaustarvikkeet: Akryylimaalit + pensselit
- Piirtovälineet: Kynä, viivoitin
- Työkaluja: Skalpelli / pieni mattopuukko, sakset, rullamitta, verhoilunitoja
- Kierrätysmateriaalit: erilaiset pakkaukset, pahvit, jäätelötikut jne.
- Veistettävä materiaali: Finnfoam, tms. eristelevy, jota helppo veistää
- Rautalankaa
- Valmiit elementit: Voit myös hyödyntää olemassa olevia tai kaupasta saatavia pienoismalleja, legoja tai esim. peltisiä “autoleluja”
- Kiinnitystarvikkeita: Liimat, nastat, kaksipuoleinen teippi ja niitit
- Valaisutarvikkeita – folio, valkoinen kapalevy, joilla voit “peilata” tai estää valon pääsyn pienoismalliin
- Telineet pienoismalleille: esim. pöytä, mikkiständejä, kirjoja, laatikoita
Mittatikku (vapaaehtoinen, ilmankin pärjää)
Vapaaehtoinen apuväline pienoismallin ja oikean maailman sovittamisen.
Voit valmistaa mittatikun esimerkiksi harjanvarresta teippaamalla siihen 2 cm:n välein 2 cm leveää mustaa teippiä. Kun asetat tikun pystyyn etäisyydelle, johon aiot pienoismallin rakentaa, saat valokuvasta laskettua, minkä kokoinen pienoismallistasi pitää tulla, jotta se on tietyn kokoinen kuvassa. Jos tikkua ei voi tökätä maahan, tarvitset sille jalustan, esimerkiksi joulukuusen jalan.
Testikuvaus:
Aseta kamera paikoilleen ja ota testikuvia tarkentamalla samaan paikkaan ja asettamalla mittatikku aina eri syvyyksiin lopullisessa valotilanteessa ennen pienoismallin rakentamista.
Huomioi tarkennus! Testaa, kuinka syvän alueen saat kerralla teräväksi kuvassa. Se määrittää etäisyyden ja sitä kautta myös pienoismallin koon. Kun sovitat kameran edessä olevan pienoismallin taaempana näkyvään miljööseen (ks. havainnekuvat 1, 2. ja 3), voit käyttää apuna mittatikkua.
Ideakuvat
Valitse tai keksi videollesi maailma. Se voi olla mennyt tai kuvitteellinen, todellinen nykymaailma tai edellisten yhdistelmä.
Etsi omaa suunnitteluasi varten eri lähteistä (esim. Google-kuvahaku tai Finna-kuvahaku) ideakuvia, joilla hahmottelet maailmasi tunnelmaa, pintoja, värejä, valoja ja muita ominaisuuksia. Kuvat tukevat suunnitteluasi. Kuvat voivat olla abstrakteja tai konkreettisia.
Valitse 5-20 kuvaa ja nimeä ne tiedostonimellä, joka paljastaa, mitä ominaisuutta tai asiaa kuva ilmentää: esimerkiksi valaistus.jpg, sillan_tukirakenne.jpg, tunnelma.jpg tai värit.jpg. Kuvista voit tehdä myös erillisen tiedostokoosteen ja lisätä siihen tiedot.
Luonnos lopullisesta videosta
Tavoitteena on 10 – 20 sekunnin pituinen, yhden kuvakulman videoklippi, jossa yhdistät pienoismallin oikeaan maailmaan.
1. LOKAATIO
Etsi paikka, mihin voisit toteuttaa näkymän maailmastasi. Mieti, mitä asioita hyödynnät lokaatiosta valmiina ja millä tavoin haluat muuttaa näkymää kameralle. Ota paikasta valokuva perspektiivistä, johon aiot lopullisen videoklipin toteuttaa.
2. PIIRROSTEKNIIKKA VAPAA
Piirrä luonnos käsivaraisesti paperille tai tietokoneella kuvauspaikasta ottamasi valokuvan päälle tai tulosta kuvasta haalennettu versio (esimerkiksi Photoshop, opacity -50% -> print) ja piirrä sen päälle kynällä.
Etuala – taka-ala
Kameran edessä olevaa kutsutaan etualaksi. Etualalle sommitellaan näkyviin pieniä, tarinan kannalta tärkeitä yksityiskohtia. Paikallaan olevissa kuvissa etualalla käytetään sommitelmallisia elementtejä tai ns. “kehystäviä” elementtejä kuten ikkunaa, jonka läpi katsotaan. Etualan (tai kameran) liikkuessa etuala voi peittää aluksi kohteen ja sitten kohde paljastuu kameran takaa liikkeen myötä.
Kuvassa kauempana olevaa kutsutaan taas taka-alaksi. Ne tuovat kuvaan syvyyttä ja kolmiuloitteisuudentuntua. (Syvyyden vuoksi esimerkiksi lähes jokainen sitcom-sarjan sohva on sijoitettu keskelle huonetta, ei suoraan seinää vasten.)
Mittakaava ja etäisyys kamerasta
Mitä lähempänä pienoismalli on kameraa, sen pienempi se voi olla.
Koska kameroissa ja linsseissä on rajallinen syväterävyysalue (etäisyys syvyyssuunnassa jonka sisällä kaikki kohteet ovat tarkkoja), ei pienoismallia kannata tuoda liian lähelle kameraa. Pienin etäisyys selviää testaamalla omaa kameraa – mikä on pienin etäisyys tarkennettavalle kohteelle niin että tausta näyttää vielä riittävän terävältä?
Mitä enemmän valoa kuvauspaikalla on, sitä pidemmän matkan kamera tarkentaa kerralla.
Vuorovaikutus
Vuorovaikutus pienoismallin ja oikeankokoisen maailman välillä vahvistaa parhaimmillaan illuusiota. Vuorovaikutus voi olla esimerkiksi valo, joka tulee oikeasta maailmasta mutta osuu myös on pienoismalliin. Vuorovaikutus saa olla luova ja se on täysin vapaaehtoinen lisämauste.
Pienoismallin rakentaminen ja kuvauspakki
Tekniikka ja materiaalit vapaat. Ole luova ja mieti kuvaa kameran kannalta. Jos sinulla ei ole aikaa tehdä tai maalata tiiliseinää, voit tulostaa tiiliseinän kuvan paperille ja liimata sen pahvin päälle.
Voit sijoittaa tukirakenteita toisten elementtien taakse – esimerkkikuvassa talon katolle tuleva lisäosa on nostettu “ilmaan” kepillä, joka jää pienoismallipuun taakse.
Valmistele itsellesi kuvauksia varten “kuvauspakki” eli pakkaa mukaan työkaluja ja tarvikkeita, joilla voit tarvittaessa korjata tai tehdä muutoksia pienoismalliin.
Voit halutessasi pakata mukaan myös kapalevyä tai muuta valkoista pahvia ja liimata sen taustapuolelle foliota valaisutarvikkeiksi…
Kuvaukset
- Aseta kamera ja pienoismalli aiotuille paikoille.
- Säädä tarkennus ja tarkista kompositio: Pitääkö pienoismallia tai kameraa vielä kääntää tai siirtää?
- Tarkista oikean maailman ja pienoismallin saumat – näyttävätkö ne uskottavilta, pitääkö jotain vielä säätää?
- Katso, vastaako pienoismallin ja muun kohteen valo toisiaan. Jos ei, voit koittaa ohjata valoa pienoismalliin esimerkiksi folion palasella tai valkoisella kapalevyllä.
- Jos videossasi on liikettä, ota muutama otto. Muuten yksi tai kaksi riittää. Voit myös ottaa versioita eri etäisyyksillä tai asetuksilla ja valita tietokoneen ruudulta katsoen parhaimman otoksen.
- Ota behind the scenes -valokuvia pienoismallista toisista kuvakulmista,. Paljasta, miten kuvan illuusio on rakennettu.
Ratkaisun palautusohjeet
Muistathan palauttaa kaikki osiot ja lisätä työryhmäsi jäsenten (Max 3) yhteystiedot.