Euroopan parlamentin LUX-elokuvapalkinnosta kisaavat elokuvat on valittu heinäkuun 26. päivä. Voitosta kisaavat

Leyla Bouzidin As I Open My Eyes – À peine j´ouvre les yeux (Ranska, Tunisia, Belgia, Yhdistyneet Arabiemiirikunnat),  Claude Barrasin  My Life as a Courgette – Ma vie de courgette (Sveitsi, Ranska) ja Maren Aden Toni Erdmann (Saksa, Romania, Itävalta).

Bouzidin As I open my eyes välittää nuoren sukupolven kokemuksen Tunisiasta. Barrasin My life as cigarette on puolestaan animaatiotekniikkaa hyödyntävä tarina orvon elämästä. Aden Toni Erdmania kuvaillaan poliittiseksi tragikomediaksi yritysmaailmasta.

Lux-palkinto on Euroopan parlamentin eli meppien vuosittain jakama palkinto, jonka tarkoitus on muun muassa edistää eurooppalaista elokuvatuotantoa. Viime vuonna palkinnon sai Deniz Gamze Ergüvenin Mustang ja vuonna 2014 Pavel Pawlikowskin Ida. Voittajaelokuvasta tehdään versio näkö- ja kuulovammaisille, ja se saa tukea kansainväliseen levitykseensä.

Lux-finalistelokuvia ei valitettavasti ole vielä onnistuttu saamaan ilmaisnäytöksinä Hämeenlinnaan vaan esityspaikkakunnat ovat Helsingin lisäksi Tampere, Turku, Oulu, Joensuu ja Kuopio, missä sijaitsevat myös alueelliset elokuvakeskukset.