Kuukauden pohjoismainen sarja: Christina Rosendahl, The Idealist (Tanska/Danmark 2015), suom. tekstitys.

Christina Rosendahlin Idealisti valottaa fiktion keinoin kylmän sodan aikaista tapahtumasarjaa: Tanskan hallitsemassa Grönlannissa Thulen tukikohdan lähellä sattuu amerikkalaiselle B-52 pommikoneelle v. 1968 onnettomuus, jonka seurauksena räjähtää ja katoaa plutoniumia.

Elokuva perustuu historiallisiin faktoihin, joista osa johdonmukaisesti salattiin tanskalaisilta. Maan piti olla ydinaseeton. Thulen onnettomuuden siivousjoukot altistuivat kuitenkin mitä ilmeisimmin radioaktiiviselle säteilylle, vaikka toisin kerrottiin.

Parikymmentä vuotta onnettomuuden jälkeen radiotoimittaja Poul Brink (Peter Plauborg) ryhtyy jäljittämään tapausta, penkoo arkistoja, haastattelee asianosaisia ja kokoaa kaivamistaan sirpaleista totuutta, vaikka moni taho yrittää laittaa kapuloita rattaisiin.

Kotimaassaan elokuva on saanut erinomaisen vastaanoton ja sitä on mainostettu vuosikymmenen parhaaksi trilleriksi.  Jossain määrin on tullut kritiikkiä siitä, ettei elokuva ole ottanut riittävästi huomioon tapahtuma-ajan poliittista ilmapiiriä arvostellessaan 1950-luvun päättäjiä.

Idealisti ei kuitenkaan ole dokumentti vaan fiktio, vaikka hyödyntää myös dokumentaarista materiaalia. Juoni etenee selkeästi sitkeän ja tiedonhaluisen toimittaja Brinkin kannattelemana.

Vaikka elokuvassa käsitellään vuosikymmenten takaisia tapahtumia, ei voi välttyä pohtimasta, mihin totuuteen tai valheeseen me nyt uskomme, mitä meille uskotellaan tai jätetään kertomatta. Siinä suhteessa elokuva on myös erittäin ajankohtainen. /UL