Charles Chaplin, The Gold Rush – Kultakuume (USA 1925). Kavin aluesarja 31.1. klo 18 Bio Rex. S. Liput 5 €, lapset 3 €.

Charlie Chaplinin elokuvaklassikko The Gold Rush/Kultakuume (1925) valloitti sydämet kaikkialla minne se ennätti. Elokuvasta tuli suuri menestys maailmanlaajuisesti. Elokuvan ohjauksesta, käsikirjoituksesta ja tuotannosta vastasi Charles Chaplin itse. Muissa osissa nähdään mm. Georgia Hale (Georgia), Mack Swain (Iso Jim Mc Kay), Tom Murray (Musta Larson).

Elokuvan aihe on kuitenkin hyvin karu, vaikka komediasta onkin kysymys. Klondyken kultakuume on kuumimmillaan ja miehet ympäri Amerikan mannerta ja Euroopastakin ryntäävät Alaskan erämaihin kamppaillakseen tiensä rikkauteen. Uudelle mantereelle oli tultu suurin odotuksin ja odotukset saisivat mieluiten täyttyä, perintötilat ja -osuudet oli myyty vanhassa kotimaassa, eikä paluuta ollut, ainakaan ilman osuutta rikkauksista. Keinot rikastumiseen olivat monet, eikä kullankaivuu välttämättä ollut huonoimmasta päästä.

Olosuhteet vain eivät aina ole otolliset: tuhansia miehiä kilpajuoksussa parhaiksi arvelluille valtauksille, kaikki keinot taisivat olla käytössä kun kullanhimo iski todenteolla. Chaplin käytti elokuvassaan taustana todellisia tapahtumia vuoden 1898 ajalta, jolloin vajaan sadan miehen joukko oli matkannut Klondykeen ja joutunut vuoristossa suuriin vaikeuksiin. Vain pieni joukko oli selvinnyt ja hekin vain turvautumalla kannibalismiin.

Chaplinin esittämä kulkurikin lähtee kullankaivuuseen ja joutuu huomaamaan, että Alaskan erämaat eivät luovuta kalleuksiaan kovin helpolla. Vastassa on karhuja, erämaahan paenneita rikoksentekijöitä ja yksinkertaisesti vain hulluutta, jonka yksinäisyys saa aikaan ihmisessä, kun hän kyllin kauan on etsinyt onnen kultalaa.
Elokuva pystyy hienolla tavalla edelleen valloittamaan mielen ja sydämen. Chaplin on ladannut tarinansa henkilöihin ja heidän kohtaloihinsa paljon ja osannut kertoa kaiken suurella kauneudella, joka tuntuu tulevan kuin toisesta maailmasta. Meillä on nyt mahdollisuus katsoa tuohon toiseen maailmaan ja yrittää ymmärtää sen tosiolemuksesta jotakin. Kun etsii, niin yhtenä päivänä kaikki kirkastuu kuin maisema vuorelta, jonka olemassaolosta ei tiennyt mitään./PR