Elokuvia 80 vuoden ajalta. Monenlaisille katsojille. Aluesarjan kevään aloittaa tänään  Charles Chaplin dramaattinen komedia Kultakuume (1925). Yhden miehen show´ssa käsittämättömän monipuolinen Chaplin esiintyy tuottajana, käsikirjoittajana, säveltäjänä, ohjaajana sekä pääroolinäyttelijänä. Elokuva toimii kuvan ehdoilla, ilman puhettakin.

Yleisön toivomuksesta amerikkalaiselta David Lynchiltä  saatiin ohjelmistoon Villi sydän (1990), näyttelijöinä muun muassa Nicolas Cage ja Laura Dern sekä eteläkorealaiselta Kim-ki-dukilta Rautakolmonen (2004), jossa nuori asuntomurtautuja ja miehensä pahoinpitelemä vaimo jatkavat yhdessä matkaansa kohti vääjäämätöntä tulevaisuutta.

Helmikuun puolessa välissä Jack Nicholson hengailee pääroolissa McMurphynä Miloš Formanin viidellä Oscarilla palkitussa elokuvassa Yksi lensi yli käenpesän (1975). Elokuvan on elokuvateatterissa nähnyt yli 800 000 suomalaista, mikä on kautta aikain toiseksi suurin ulkomaisen elokuvan katsojamäärä  heti Titanicin jälkeen. Yön jokerina tunnettu  Heath Ledger puolestaan ratsastaa Brokeback Mountainin (2005)  vuoristomaisemissa rakkaus sydämeensä piilotettuna Ang Leen ohjaamassa palkitussa draamassa.

Hämeenlinnalaisesta Tauno Palosta ja hänen vastanäyttelijästään Ansa Ikosesta tuli suomalaisen elokuvan tähtipari nimenomaan Valentin Vaalan Vaimoke-elokuvan (1936) myötä.  Hilja Valtosen romaaniin perustuvassa elokuvassa ovat jälkipolvet nähneet myös yhteiskuntakriittisyyttä ja naisnäkökulmaa. Vaimokkeen esityspäivänä (28.2.) dosentti Jari Sedergren luennoi Verkatehtaalla Hämeen kesäyliopistossa kotimaisesta elokuvasta Hämeenlinnan seudun näkövinkkelistä klo 13 – 15.

Sarjan viimeisessä näytöksessä saadaan  esimakua Hämeenlinnan teatterin syysohjelmistosta, kun Pedro Almodóvarin Naisia hermoromahduksen partaalla (1988) päättää aluesarjan. Hämeenlinnan teatterihan on ottanut samannimisen Broadway-musikaalin ohjelmistoonsa, mitä Kino Tavast ry:ssä ei tiedetty ohjelmistovalintoja tehtäessä.

Yli puolet  elokuvista pohjautuu kirjallisuuteen: Vaimokkeen lisäksi Yksi lensi yli käenpesän Ken Keseyn romaaniin ja edellä jo mainitut Villi sydän Barry Griffordin Sailor ja Lula -romaaniin sekä Brokeback Mountain Anni Proulx´n novelliin. Myös Almodóvarin teoksen innoittajana on ollut Jacques Cocteaun näytelmä Ihmisääni.

Kavin aluesarjan liput ovat edelleen superedullisia, vain 5 € ja lapsilta 3 €. Aluesarja tiistaisin klo 18 Bio Rexissä.

31.1. Charles Chaplin, Kultakuume. USA 1925. S. 72 min

14.2. Miloš Forman, Yksi lensi yli käenpesän. USA 1975. K16. 134 min

28.2. Valentin Vaala, Vaimoke. Suomi 1936. K16. 89 min. Digitoitu.

14.3. David Lynch, Villi sydän. USA 1990. K16. 125 min

23.3. Ang Lee, Brokeback Mountain. USA/Kanada 2005. K12. 137 min

11.4. Kim-ki-duk, Rautakolmonen. Etelä-Korea/Japani 2004. K12. 89 min

25.4. Pedro Almodóvar, Naisia hermoromahduksen partaalla. Espanja 1988. K12. 86 min.