Kavin aluesarja: Pedro Almodóvar, Naisia hermoromahduksen partaalla (Espanja 1988). Päärooleissa Carmen Saura, Antonio Banderas, Julieta Serrano. 

Pepa Marcos (Carmen Maura) ja hänen rakastajansa, naimisissa oleva Ivan, dubbaavat työkseen elokuvia. Eräänä päivänä Ivan jättää Pepan puhelinvastaajaan viestin, että hän haluaa lopettaa suhteen. Pepa tahtoo vielä kerran tavata miehen pyytääkseen tältä selitystä.

Hän ryhtyy tutkimaan Ivanin perhe-elämää ja saa selville, että Ivanin vaimo, joka hiljattain on päässyt mielisairaalasta, suunnittelee miehensä tappamista. Ivanin petoksesta huolimatta Pepa ryntää lentokentälle, josta Ivan on juuri lähdössä uuden rakkautensa kanssa matkalle. Ivan pelastuu ja ilmaisee kiitollisuutensa Pepalle kentällä. mutta kun hän yrittää sopia Pepan kanssa, tämä hylkää hänet.

“Naisia hermoromahduksen partaalla” on täynnä ylitunteellisia tilanteita, mutta ohjaaja kehittelee niitä omalla persoonallisen humoristisella tavallaan. Huumori perustuu pitkälti omalaatuisiin henkilöhahmoihin, jotka täyttävät elokuvan.

Kun Pepa on puhelimessa tutkimassa kadonneen rakastettunsa kohtaloa, hänen asuntonsa täyttyy kirjavasta ihmisjoukosta: Candela pakenee poliisia, koska hänellä on suhde shiiaterroristiin, änkyttävä nuori mies haluaa vuokrata asunnon, kun Pepa muuttaa sieltä ja mukana on myös Ivanin hullu vaimo ase laukussaan.

Kaikki ovat valtavan epätoivoisia, ja tuollainen suunnaton määrä epätoivoa yhteen paikkaan kerääntyneenä on niin liioiteltua, että voi vain ulvoa naurusta. Väärinkäsitykset ja yksinkertaisen koomiset tilanteet voisivat tehdä elokuvasta helposti  farssin, mutta Almodóvarin kultainen kosketus – muun muassa kitschin, räikeiden värien ja liioittelun korottaminen taiteeksi – pelastaa elokuvan.

“Naisia hermoromahduksen partaalla” nostaakin uudelle tasolle Almodóvarin  varhaisempien töiden parhaat puolet: voimakkaan henkilökohtaisuuden, liioitellut tunteet ja omituisen yhdistelmän melodraamaa ja komediaa. Elokuva perustuu löyhästi Jean Cocteaun näytelmään ”Ihmisääni”(1930), joka on koskettava naispuheenvuoro onnellisuudesta ja yksinäisyydestä. Se tuo myös hienosti esille Almodovarin muusan Carmen Mauran loistavat näyttelijänlahjat. Ei pidä myöskään unohtaa Antonio Banderasia, joka otti tässä elokuvassa pitkän askeleen kohti kansainvälistä tähteyttä.

“Naisia hermoromahduksen partaalla” (1988) palkittiin Venetsian filmijuhlilla Kultaisella Osella-palkinnolla käsikirjoituksesta. Tästä elokuvasta Almodóvar sai myös ensimmäisen Oscar-ehdokkuutensa, jolla hän vakiinnutti kansainvälisen maineensa käsikirjoittaja-ohjaajana. Vuonna 2004 New York Times valitsi “Naisia hermoromahduksen partaalla” tuhannen kaikkien aikojen parhaan elokuvan joukkoon! Almodóvar toimii myös tämänvuotisten Cannes´n elokuvajuhlien (17- 28.5.) tuomariston puheenjohtajana. /R.N.

Kavin aluesarja: Bio Rex ti 25.4. klo 18. K12. Liput (5 €) Bio Rexistä.