Isabelle. Sota. Valokuvat. Intohimo. Työ. Koti. Perhe. Pojat. Mies. Kaksi miestä. Auto-onnettomuus. Kuolema. Muistot. Jokaisella erilaiset.

Mikä on pommeja pahempaa, äänekkäämpää, vaikuttavampaa? Mikä ihmistä kannattelee, mikä upottaa? Miten toisen sisään voi nähdä? Mitä toisesta todella tietää? Muun muassa näitä asioita tutkaillaan Joachim Trierin elokuvassa Louder than Bombs, joka on saanut Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon vuonna 2016. Palkitsijat kiittivät elokuvaa monisäikeisestä rakenteesta, tunteiden syväluotauksesta ja kyvystä murskata kliseitä.

Isabelle Huppert esittää auto-onnettomuudessa kuollutta perheen äitiä. Vanhin poika Jonah (Jesse Eisenberg) on järjestämässä hänen kunniakseen näyttelyä. Hän on vieraantunut isästään Genesta (Gabriel Byrne) ja sulkeutuneesta pikkuveljestään Conradista (Devin Druid). Näyttelymateriaalia tutkiessaan Jonah löytää äidin kuvatiedostoista jotain, mikä saa hänet ajautumaan tunteiden sekamelskaan.

Norjalaiselokuvan vahvuus on käsikirjoituksessa ja tarinassa, joka valaisee nykyperheen ihmissuhteita myös yleispätevästi. Trierin draamaa eivät häikäise visuaalisesti upeat otokset vaan pikemminkin arkisuus, rehellisyys ja uskottavuus. Kuvaan on vangittu pieniä merkityksellisiä hetkiä, keskusteluja, kuvia ja muistoja. Tässä ja nyt nähdään kolmen miehen – isän ja poikien – henkistä kipuilua suhteessa toisiinsa ja menehtyneeseen perheen äitiin, kuuluisaan sotavalokuvaaja Isabelle Readiin, josta jokaisella on oma erilainen käsityksensä.

Louder than Bombs osoittaa Trierin kyvyt henkilöohjauksessa ja roolittamisessa. Ilmaisultaan erilaisten näyttelijöiden coctaililla  saadaan oivallisesti esille pinnan alla kytevää jännitettä. Vanhempia esittävät Huppert ja Byrne ovat karismaattisia tähtiä ja roolihenkilöidensä tunnetilojen erinomaisia tulkkeja. Jesse Eisenbergin ja Devin Druidin myötä elokuvassa kuullaan myös nuorten vahva ääni. Erityisesti Druid onnistuu loihtimaan täydellisen murrosikäisen Conradin.

Louder than Bombs -elokuvassa ketään ei jätetä yksin, ainakaan enää. Siinä on taika tasapainoon. /UL

IMDB  

Traileri

Kuukauden pohjoismainen elokuva: Joachim Trier, Louder than Bombs (2015). K12. Ma 4.9. klo 18.00 Kumppanuustalo. Vapaa pääsy. Keskustelu. Kino Tavast ry:n esittely.

Kritiikki julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 2.9.2017