Klassikkoromaaneista onnistutaan harvoin tekemään klassikkoelokuvia. Talo jalavan varjossa -romaanin (1910) onnistunut filmatisointi (1991) teki ohjaaja James Ivorysta myös epookkielokuvan mestarin. 

Kirjailija Edward Morgan Foster oli eri yhteiskuntaluokkien elämän tarkka havainnoitsija sekä rehellinen ja lempeä kriitikko. Talo jalavan varjossa -romaani ravisteli viktoriaanisia käsityksiä ja painotti erityisesti tuolloin heikoissa kantimissa olleita naisten oikeuksia. Toinen Forsterin ajatus oli, että hyvä elämä saavutetaan mielikuvitusta kehittämällä ja yhteydellä luontoon. Nämä teemat ovat vahvasti esillä niin romaanissa kuin arkisen rehellisessä Ivoryn rakkauselokuvassakin.

Yhdysvaltalainen Ivory tunnetaan parhaiten juuri E. M. Fosterin ja Henry Jamesin romaanien filmatisoinneista. Talo jalavan varjossa -elokuvan keskiössä on kolme eri yhteiskuntaluokkia edustavaa perhettä: varakas herra Wilcox (Anthony Hopkins) ja tämän lapset, joiden arvot ovat materiaaliset sekä liberaalit ja älymystöön kuuluvat Margaret (Emma Thompson) ja Helen (Helena Bonham Carter) Schlegel sekä varaton kirjuri Leonard Bast, joka pyrkii itseään kehittämällä hankkimaan paremman aseman niin itselleen ja vaimolleen Jackylle.

Elokuvaa koossa pitävä henkilö on Margaret Schlegel, joka lomamatkalla sisarensa Helenin kanssa tutustuu Wilcoxin perheeseen. Margaret ja herra Wilcoxin vaimo, kotitaloaan Howards Endiä ja sen luontoa rakastava Ruth (Vanessa Redgrave) toteuttavat elämässään arvoja, jotka kirjailijan näkemyksen mukaan tekevät mahdolliseksi onnellisen elämän.

Howards End, talo Englannin maaseudulla, jalavan varjossa yhdistää näiden kolmen perheen kohtalon. Talot, miljööt ja interiöörit kertovat hienovaraisesti paitsi ohjaajan arkkitehtikoulutuksesta myös kertomuksen henkilöiden luonteista ja arvostuksista.

Elokuvan näyttelijätyö on brittiläiseen tapaan erinomaista. 1900-luvun alun ajankuvan toteutus sekä maisemakuvaus on suorastaan loistavaa ja runollista. Emma Thompson voittikin parhaan naispääosan Oscarin roolistaan Margaretina ja myös lavastuksesta ja parhaasta sovitetusta käsikirjoituksesta saatiin Oscar-palkinnot. /E-L.N.

Kavin aluesarja: James Ivory, Talo jalavan varjossa (GB 1991) Bio Rex ti 12.9. klo 18. K7. Kesto noin 2,5 h. Elokuvan jälkeen keskustelu.

Kritiikki julkaistu myös Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 9.9.2017.