Kino Tavast ry on mukana Koulujen elokuvaviikolla. Yhteistyössä Kavin, Dokkinon ja Arxin kanssa järjestetään Bio Rexissä tiistaina alakoululaisille kaksi Dokkino-lyhytelokuvanäytöstä ja torstaina Päivi Harzellin H.C. Andersenin satuun pohjautuva satuklassikko Lumikuningatar (1986). Alaluokkalaisia on ilmoittautunut näytöksiin noin 600.

lumikuningatar_4_crop
Päivi Harzellin ohjaama  H.C. Andersenin satuun perustuva Lumikuningatar (1986) nähdään digitoituna Koulujen elokuvaviikolla Bio Rexissä Kavin koululaisnäytöksenä. Elokuvaviikon aikana Lumikuningattaren ja useita muitakin kotimaisia elokuvia voi katsoa myös koulussa suoratoistona, jos hankkii Kavista Elokuvapolun käyttäjätunnukset. Kuva Neofilmi Oy/Kavi.
Yläkoululaisille vielä paikkoja vapaana

Yläkoululaisten Dokkino-näytökseen tiistaina klo 13.15 on ilmoittautunut 124 henkeä ja paikkoja on vielä vapaana 126 tulijalle. Tervetuloa. Ilmoittautua voi  vieläkin sähköpostitse.

Dokkinon teema on tänä vuonna Toiset todellisuudet. Ohjelmisto tutkiskelee erilaisia tapoja kokea ympäröivää maailmaa ja seikkoja, jotka tähän kokemukseen vaikuttavat. Lyhytelokuvissa käsitellään esimerkiksi sosiaalista mediaa ja pelaamista, mutta myös muun muassa autismia ja Alzheimerin tautia lasten näkökulmasta. Dokkinoon liittyy myös mobiilitehtäviä.

image
Yläkoululaisten näytöksessä muun muassa hollantilaisen Eef Hilgersin Inhottavan rakas puhelimeni (2014). Kuva: Dokkino.

Dokkino-näytökset järjestetään tänä vuonna toista kertaa Hämeenlinnassa. Kino Tavast ry ei ollut varautunut alakoululaisten suureen kiinnostukseen eikä saanut nopealla aikataululla hankittua lisävaroja ylimääräiseen näytökseen, joten noin 150 ilmoittautunutta jäi nk. rannalle näytöksistä. Dokkinon suosio pyritään ennakoimaan ensi vuoden näytöksiä suunniteltaessa.

IMG_2253
Kino Tavast ry kuvasi lyhytelokuvakilpailun mainosvideota hämeenlinnalaiskoululaisten kanssa elokuussa. Mystissa viitoissa Noora Alanko, Verna-Tuulia Ojala ja Elisa Sorvali. Kuva Ulla Lappalainen.

Kino Tavast ry:n ja Hitusen hämyä -elokuvafestivaalin lyhytelokuvakilpailu 15 – 30 -vuotiaille Kanta- ja Päijät-Hämeen sekä Pirkanmaan nuorille päättyy lokakuun lopussa, joten vielä ehtii osallistua lähettämällä kisaan mysteeriteemaisen alle viisiminuuttisen lyhytelokuvan – fiktion, dokumentin, kokeellisen elokuvan tai tarinallisen musiikkivideon. Kilpailuohjeet täältä. Lisätietoa blogista.

Kaappaus 1
Kino Tavast ry kuvasi lyhytelokuvakilpailun mainosvideota hämeenlinnalaiskoululaisten kanssa elokuussa. Kuvassa Sonja Koskinen matkaa kohti mysteeriä. Kuvakaappaus mainosvideosta/Ulla Lappalainen

Elokuvaviikon yläkoululaisille suunnatut tehtävät limittyvät käynnissä olevaan lyhytelokuvakilpailuun. Erik Blombergin Valkoinen peura – mysteerielokuva sekin – on suoratoistona ilmaiseksi katsottavissa kouluilla.

sarvet_viivibw-3
Kuva Jaakko Duktig
Koulujen elokuvaviikolla tutkitaan, koetaan ja tehdään elokuvia

Toiminnallinen Koulujen elokuvaviikko tuo elokuvakasvatusta kouluihin. Tänä syksynä Koulujen elokuvaviikkoa vietetään 2.-6.10.2017. Hankkeeseen voivat osallistua kaikki halukkaat koulut ja luokat, sillä kaikki materiaali on vapaasti netissä jokaisen ulottuvilla ja tapahtumapaikkana on pääosin oma koululuokka. Elokuvista järjestetään näytöksiä myös paikallisissa elokuvateattereissa.

Elokuvaviikon portaali ylä- ja alakoululaisille tarjoaa monipuolisia elokuvatehtäviä, joiden avulla opitaan elokuvakerronnan aakkosia. Elokuvaa tutkitaan, koetaan ja niitä myös tehdään. Vinkit kattavat lähes kaikki oppiaineet ja materiaalit ovat koulujen käytettävissä myöhemminkin.

Elokuvaviikolla kotimaisia elokuvia ilmaiseksi luokkahuoneisiin

Elokuvaviikolla selätetään myös tekijänoikeudelliset kulut, sillä Kavi on elokuvateatterinäytösten lisäksi avannut mahdollisuuden katsoa luokassa tai muussa koulun soveltuvassa tilassa suoratoistona seuraavat elokuvat :

Alakoulu:

  • Lumikuningatar
  • Pelikaanimies
  • Pikku Ilona ja hänen karitsansa
  • Pekka ja Pätkä puistotäteinä

Yläkoulu:

  • Valkoinen peura
  • Pojat
  • Komisario Palmun edrehdys

Opettajat voivat tilata ilmaiseksi Elokuvapolun katselutunnukset luokan käyttöön osoitteesta koulut@kavi.fi

KOULUJEN ELOKUVAVIIKON JÄRJESTÄJÄT

Koulujen elokuvaviikko järjestetään nyt kolmatta kertaa opetus- ja kulttuuriministeriön tuella. Hankkeen vastuuorganisaatio on Oulun kaupungin Kulttuuritalo Valveen elokuvakoulu. Muita yhteistyökumppaneita ovat Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI), Koulukino ry ja Suomen Lastenkulttuurikeskusten liitto.

Koulujen elokuvaviikon Hämeenlinnan tapahtumat, joissa Kino Tavast ry on mukana:

  • Ti 3.10. Bio Rexissä Dokkino-näytökset klo 9.15 ja 11.30 (alakoulut) ja 13.15 (yläkoulut)
  • To 5.10. Bio Rexissä Kavin koululaisnäytös: Päivi Harzell, Lumikuningatar (1986) digitoitu versio.

 

LISÄTIETOLINKIT

Dokkino

Elokuvaviikko

Kavin elokuvapolku

Koulukino

Hitusen hämyä -lyhytelokuvakilpailu

Hitusen hämyä -lyhytelokuvakilpailun viimeisin mainosvideo

Lumikuningatar/Kavi

Lumikuningattareen tehtäviä (sivun alaosassa)