Pernilla Augustin Vakavan leikin (Ruotsi 2016) tapahtumat ajoittuvat 1900-luvun alun Tukholmaan. Elokuva kertoo kiihkeästi ja erottamattomasti rakastuneiden vaihtoehdoista, valinnoista ja heidän päätöstensä seurauksista.

Vakava leikki perustuu ruotsalaisten rakastamaan Hjalmar Söderbergin klassikkoromaaniin Den allvarsamma leken (1912), joka on filmattu aiemminkin kaksi kertaa, vuosina 1945 ja 1977. Pernilla Augustia kiinnosti tarinassa erityisesti täyttymättömän rakkauden mysteeri.

Päähenkilöt Arvid (Sverrir Gudnason) ja Lydia (Karin Franz Körlof) rakastuvat tulisesti. Arvid on maalta kotoisin, asuu asuntolassa ja työskentelee lehden oikolukijana, Lydia on tunnetun taidemaalarin tytär. Heitä yhdistää sanaton unelma rakkaudesta, mutta normit ja rahan puute estävät paria avioitumasta.

Kumpikin solmii tahollaan liiton ja muodostaa perheen. Kun he sattumalta tapaavat kymmenen vuotta myöhemmin, vaiennettu rakkaus roihahtaa uudelleen ja johtaa intohimoiseen suhteeseen.

Lähikuvin hahmotellut salaiset lemmenleikit, joita kuvataan ylen määrin, hullaannuttavat, orjuuttavat ja tuottavat kärsimyksiä, joiden kohteena ovat myös rakastavaisten puolisot Roslin (Sven Nordin) ja Dagmar (Liv Mjönes) sekä toimittaja Lidner (Mikkel Boe Følsgaard).

Ajan henki ja rakastuneiden mielenliikkeet on tavoitettu hienovireisissä kohtauksissa, joissa pääroolia näyttelevät kädet, katseet ja roolihenkilöiden lausumattomat ajatukset. Yksityiskohtaisen miljöökuvauksen ja Kicki Ilanderin palkitun puvustuksen ansiosta katsoja pääsee hetkeksi sadan vuoden takaiseen Tukholmaan, saaristoon, oopperaan, asuntolaan, toimitukseen ja koteihin.

Pernilla Augustia pidetään näyttelijätaustansa vuoksi taitavana henkilöohjaajana (mm. Sovinto ja tv-sarja Perilliset), mutta Vakavassa leikissä päärooleista ei ole saatu irti kaikkia särmiä. Viime kesänä kuolleen Michael Nyqvistin päätoimittaja Markel on elokuvan ehjin ja onnellisin hahmo – hyvä kontrasti muille. Valon ja huumorinpilkahduksen tuovat mukanaan myös Dagmarin äkkirikastuneet vanhemmat.

Elokuva on reilu ja tasapuolinen, ei syyllistä eikä ole kenenkään puolella. Ansiokkaan lopun lisäksi salasuhdepyörteiköstä nousee esiin Arvidin esimiehen viisaus: rakkautta, puolisoa ja lapsia ei voi valita./Ulappa

Kuukauden pohjoismainen elokuva: Pernilla August, Vakava leikki (Ruotsi 2016) Kumppanuustalon auditorio. K12. 115 min. Draama. Liput 4 € tai sarjalippu 10 € (kolmeen eri elokuvaan).

Kritiikki julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 30.9.2017.

Huom! Korjattu 2.10. viimeisestä kappaleesta ” …nousee esiin Arvidin isän…” muotoon ” …nousee esiin Arvidin esimiehen…”