Me järjestämme Hämeenlinnan pääkirjaston Keitaassa (Lukiokatu 2) pop-up-lyhytelokuvanäytöksiä tiistaina 19.12. klo 15.30 – 20.00. Tule katsomaan. Otamme varaslähdön kansainväliseen lyhytelokuvapäivään pari päivää etuajassa. Keitaaseen voi tulla ja katsoa yhden elokuvan, yhden näytöksen tai kaikki. Vain lastenelokuvanäytös on sallittu kaikenikäisille, muut ikärajat ovat K12 tai K16. Keitaassa riittää istuma- tai löhämispaikkoja ihan katsojan mielen mukaan. Tervetuloa pistäytymään ostosreissulla tai kirjastokäynnillä. Näytösten välissä ehdimme jopa vaihtaa ajatuksia nähdystä, jos siltä tuntuu. Tarjolla on mahtava kattaus lyhäreitä, festivaalivoittajista lähtien. Kaikki ilmaista – tällä kertaa. Lyhytelokuvapäivän järjestäjiä ovat YleTeema, Av-arkki, Tampereen elokuvajuhlat, Avek, Turku Animated Film Festival, Suomen elokuvasäätiö, Helsinki International Festival Rakkautta ja anarkiaa ja Kettupäivät. Paikallistasolla tapahtuman tarjoavat Kino Tavast ry ja Hämeenlinnan kirjasto.

Varsinaisena tapahtumapäivänä 21.12. lyhytelokuvien monipuolisuudesta voi nauttia muun muassa Yleisradion Teema-kanavalla klo 21.00 alkaen.

 

Ensi tiistain ohjelma Hämeenlinnassa:

Klo 15.30 Lasten näytös (S)

Hei vaan!
Jukka Silokunnas / 2017 / 01:01

Pienenä matkustin paljon perheen kanssa. Katsoin asuntovaunun ikkunasta muuttuvaa maisemaa. Vasta vanhempana tajusin. Minä muutuin, ei maisema.


Horizontal Dance
Minna Suoniemi / 2016 / 02:46

Leopardilantio keinuu niinku J-lo. Horizontal Dance on eläimeksi naamioituvaa ihmislihaa, joka haluaa olla olemassa kehonsa ja lihansa kautta. Hypnoottinen höpöttävä kömpelösti beatboxaava suu, eläimellinen olio, bailaava puuma. Haluaa haluta, haluaa, halusta, liikkuu, liikkuu, jaksaa, jaksaa. Roikkuu mukana.


Hyvästi, varjoinen

Vappu Rossi / 2013 / 01:58

Intervallikamerakuvaa ja stop-motion-animaatiota yhdistävässä mediataideanimaatiossa nähdään elävän ja muuttuvan eläinmobilen varjo ikkunasta heittyvässä valokiilassa. Valon edetessä mobilesta roikkuvat eläinsikiöt kehittyvät eläimiksi. Kaihoisan humoristisessa teoksessa helmikuun kalpea valo kulkee huoneen poikki aamunkoitosta iltahämärään.


Small Heroes
Tommi Matikka / 2013 / 02:17

Pienet supersankarilapset juoksevat ja lentävät Dakarin kattojen yllä. He eivät kuitenkaan hallitse kykyjään kovin hyvin ja päätyvät aina putoamaan maahan. Lopuksi peli päättyy ja ruudulle ilmestyy vilkkuva “GAME OVER” -teksti. Videon äänet muistuttavat videopelien musiikkia.

Butterfly’s Effect
Anssi Kasitonni / 2013 / 09:05

Perhosvaikutus näyttäytyy perhosvaikuttamattomuutena tässä pienessä elokuvassa. Tämä on ennen kaikkea tarina kohtalosta tai sen olemattomuudesta. Elokuvassa tapahtuu myös yksi hengenpelastusihme, joka jää huomaamatta hengenpelastettavalta.

Bratz & Rullaluistimet
Helinä Hukkataival / 2010 / 02:28

BRATZ katselee ulos ikkunasta ja unelmoi olevansa loistava rullaluistelutähti.

Klo 16.00 Av-arkin paketti (K12)

Easy Rider
Pilvi Takala / 2006 / 04:35

Nuori mies raitiovaunussa pyytää hieman liikaa kanssamatkustajalta.


Tukholman lapset
Renvall / 1995 /  02:20

Tukholman lapsia ensilumen aikaan.


Jalkeilla taas
Suomi-Väänänen / 2009 / 09:49

”Jalkeilla taas” on liikenteessä liikuttuneena ja jouten joutomailla. Paksuun lumivaippaan peittynyt auto matkaa unenomaisissa, kesäisissä maisemissa. Jokin on nyrjäyttänyt arkipäiväisen sijoiltaan. Hätä on piilossa.


Halla
Anna-Mari Nousiainen / 2016 / 02:22

Halla on askartelusilmäinen, kelmeä olento joka istuu kultaisessa lastenammeessa levittäen vaaleanpunaista mönjää ympärilleen. Halla tulee viileinä aamuina, kutsumatta, kylvettämään selfiekeppiään ja istuu hiljaa, tehtäväänsä keskittyen.


Lau Nau: Painovoimaa, valoa
Sami Sänpäkkilä / 2008 / 04:54

Musiikkivideo Lau Nau -yhtyeelle. Lankakeriä metsässä ja lumisadetta joka nousee takaisin pilviin.


Drag Me to Kempele
Samuli Alapuranen / 2017 /  08:00

Kempele on Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva harmaa aukko. Se ei vedä puoleensa eikä hylji sen läpi valuvaa nelostien liikennevirtaa. Se on tavallinen. Se on tasainen. Siitä on vaikea keksiä enempää adjektiiveja. Drag me to Kempele on kuvaus keskinkertaisesta paikkakunnasta, jossa käydään kaupassa, harrastetaan urheilua ja jonka läpi ajetaan matkalla Pohjoiseen tai Etelään.


Hyvästi jää
Risto-Pekka Blom / 2016 / 03:20

Elokuva tuntemamme maapallon katoamisesta ja henkilökohtaisesta kaipauksesta.


Ensin ei ole mitään
Marja Viitahuhta  / 2016 / 3:00

Yhden kuvan otos lumisateesta: hiutaleita ja tuulta. Kuva on samanaikaisesti paikallaan ja alati muuttuvaa liikettä täynnä. Kuvan lisäksi teoksessa on voice-overina puhuttu teksti, joka käsittelee asioiden syntymistä.

Klo 17.00 R&R Shorts (K12)

R&A SHORTS – LYHYTELOKUVATAPAHTUMAN PARHAAT (12)

Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin yhteydessä järjestettävä Cut to the Chase – R&A Shorts – lyhytelokuvatapahtuma sisältää noin 200 lyhytelokuvan lisäksi keskustelutilaisuuksia, lastennäytöksiä ja niin kotimaisia kuin kansainvälisiäkin vierailuja. Eurooppalaisiin tekijöihin painottuneessa ohjelmistossa nähdään vuosittain huikea kattaus myös uusia kotimaisia lyhytelokuvia. R&A Shorts –näytös esittelee vuoden 2017 yleisöäänestyksen menestyjät!


Tarfala
(R&A Shorts -yleisöpalkinnon voittaja!)

Johannes Östergård / Suomi, Saksa / 2016 / 27 min / Underlandet films

 

Kaukana napapiirin pohjoispuolella vanha mies on päättänyt viettää loppuelämänsä huolehtien yksinäisestä retkeilymajasta. Velvollisuuksia ja arjen rutiineja paossa hänen tavoitteenaan on löytää mielenrauha eletyn elämänsä suhteen.


Muistikuvia
Reetta Neittaanmäki & Erika Weiste / Suomi / 2017 / 12 min

Animaatiodokumentti tutkii neljän ihmisen kertomusten kautta muistin prosesseja. Minkälaiset muistot jäävät elämään ja mitä kertomuksia mielen sopukoista herää, kun ihmistä pyydetään kertomaan vapaasti ja johdattelematta elämästään.


Yövaras
Khadar Ahmed / Suomi / 2017 / 15 min / Sons of Lumière

Farahin auto alkaa katoilla salaperäisesti öisin, minkä vuoksi hän myöhästyy toistuvasti töistä. Pelastaakseen työpaikkansa ja vaimonsa oleskeluluvan, Farahin on saatava varas kiinni. Tapahtumat saavat odottamattoman käänteen, kun Farah viimein kohtaa autoaan “lainanneen” henkilön.


Kukista ja mehiläisistä
J.J. Vanhanen / Suomi / 2017 / 12 min

Jäyhä maanviljelijä ja hänen poikansa joutuvat yhteiselle apteekkimatkalle, kun teinille sattuu pieni vahinko tytön kanssa.

Klo 18.00 Absurdit tarinat/Suomen elokuvasäätiö (K16)

Ovi / The Door
Jenni Toivoniemi / Suomi / 2017 / 9 min

Tuore isä Jussi herää yöllä kolinaan rappukäytävässä. Pelko ja tarve suojella perhettä saavat hänet tutkimaan melun syytä. Jussi kohtaa kodittoman ja alkoholisoituneen Pentin, joka on juuri rikkonut rappukäytävän oven ikkunan.
Vihainen Marsu / Angry Hamster
Antti Heikki Pesonen / Suomi / 2017 / 14 min

Lyhyt kertomus syrjäytyneestä Tomista, joka asuu äitinsä luona.


Katto / The Ceiling
Teppo Airaksinen / Suomi / 2017 / 15 min

Katto on lyhytelokuva avioeron partaalla olevasta Olavista, jonka kesämökin katto on selittämättömästi laskeutunut.


Saatanan kanit / Fucking Bunnies
Teemu Niukkanen / Suomi / 2017 / 17 min

Keski-ikäisen Raimon tavallinen ja turvallinen elämä muuttuu, kun naapuriin muuttaa saatananpalvojien seksikultti.

Klo 19.00 Väristyksiä (K16)

Kummitusjuna / Ghost Train
Lee Cronin / 2016 / 16 min

Mystinen kummitusjuna muuttaa kolmen nuoren pojan elämän. Lopullisesti.


Niin metsä vastaa / Whistle in the Dark
Aino Suni / Suomi / 2015 / 12 min

Sisarukset Inka ja Juha ovat yhteisellä patikkaretkellä. Parin kiristyvät välit saavat menneisyyden traumat nousemaan pintaan ja samalla herättävät esille metsän demoniset voimat.

The Silent
Toni Kristian Tikkanen / Suomi / 2015 / 8 min

Pienen tytön matka unimaailman ja vielä painajaismaisemman todellisuuden välissä.


Illallinen / Supper
Markus Hyvärinen / Suomi / 2015 / 8 min

Neljä erilaista ihmistä keskustelee pöydän ääressä moraalista, eloonjäämisestä… ja ennen kaikkea syömisestä. Kuka määrittää mikä on oikein tai väärin tilanteessa, jossa vaihtoehdot alkavat olla vähissä?