Harvoin tulee elokuvasta niin hyvälle mielelle kuin tanskalaisen May el-Toukhyn komediasta Long Story Short. Elokuvan viimeiset sävelet soittavat toiveikkuutta, joka tarttuu myös katsojaan, vaikka hän tietääkin, etteivät elokuvan henkilöiden tarinat välttämättä jatku onnellisesti koko loppuelämää niin kuin saduissa.

Long Story Short on sukua Solsidanille. Se päästää tirkistelemään Ellenin (Mille Lehfeldt) ja hänen noin nelikymppisten ystäviensä juhlia kolmen vuoden ajalta. Tanskalaistn tapa järjestää spontaanisti kekkerit ja viihtyä rennosti ystävien ja naapureiden seurassa ilmenee mainiosti elokuvasta, vaikka siinä ystävysten kohtaamisille on aina myös jokin todellinen syy kuten ristiäiset, syntymäpäivät tai häät.

Juhlia riittää. Kymmenelle ihmiselle ehtii tapahtua. Ihmissuhteet eivät ole yksinkertaisia ja varsinkin rakkauselämä sangen monimutkaista. Ellen, lääkäri, on romanttisesti retkahtanut ukkomieheen, jota elokuvassa esittää pariisilaistunut menestysnäyttelijä ja ruotsalaisten seksisymboli Ola Rapace.

Long Story Shortin ystävysten elämä on pientä liikettä eikä pysähdy: Anette ja Maya ovat naispari, Rolf menee naimisiin vasta viisikymppisenä, Bolette tekee pesäeroa Adamiin. Max etsii itseään ja paikkaansa avioeron jälkeen. Arjen pienistä suruista huolimatta juhlitaan iloisesti yhdessä ja huolehditaan toisten jaksamisesta.

Henkilöt näyttäytyvät rakkauteen tai sen etsimiseen hupsahtaneilta kuten romanttisessa komediassa pitääkin, mutta el-Tourkyn tulkinta on aito ja näkökulma tavallisten ihmisten. Vaikka ryhmä on keskiössä, sen jäsenten tarinoista kimpoavat elokuvaa kasassa pitävät jännitteet.

Ohjaaja May-el Tourky on ansioitunut muun muassa tv-töillään. Pitkän elokuvan esikoisohjauksessaan hän pitää paletin taitavasti harmoniassa. Kymmenen henkilön tarinoiden limittäminen ja eteen päin kuljettaminen juhlissa ja tapaamisissa onnistuu vaivatta. Itse asiassa se mikä tapahtuu juhlien välillä ja jätetään näyttämättä, onkin kokonaisuuden kannalta tärkeintä./Ulappa

Kuukauden pohjoismainen elokuva: May el-Toukhy, Long Story Short/ Lang Historie Kort (Tanska 2015) Hämeenlinnan Yhteiskoulun Tuomelan auditorio, Tuomelankatu 20 (ESITYSPAIKKA  MUUTTUNUT)11.12. klo 18.00. 90 min. Romanttinen komedia. K7, tekstitys englanniksi. Pääsyliput 4 € ellei ole kausilippua. Lipunmyynti ovelta alkaa 17.45.

Teksti julkaistu otsikolla Tanskalaista yhteisöllisyyttä Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 9.12.2017

Traileri