Mestariohjaaja sir David Lean (1908-1991) ei ollut ohjannut 14 vuoteen, kun hän päätti lähteä kiviselle tielle hankkiakseen elokuvaoikeudet E.M. Fosterin v. 1924 ilmestyneeseen klassikkoromaaniin Matka Intiaan. Useat elokuvaohjaajat olivat aiemmin turhaan yrittäneet samaa. Forster pelkäsi, että elokuva veisi sielun hänen teokseltaan ja asettuisi joko siirtomaa-Intian tai Britannian puolelle.

Leanin elokuva valmistui vuonna 1984, tasan 60 vuotta romaanin ilmestymisen jälkeen. Siinä nuori opettaja Adele Quested (Judy Davis) matkustaa yhdessä rouva Mooren (Beggy Ashcroft) kanssa 1928 höyrylaivalla Lontoosta Bombayhin ja edelleen junalla Chandraporen kaupunkiin. Päähenkilö Adele harkitsee avioliittoa rouva Mooren pojan Ronnyn (Nigel Havers) kanssa.

Matkalaiset eivät ole kiinnostuneet seuraamaan pooloa tai viettämään aikaa englantilaisella clubilla, jonne vain briteillä on sisäänpääsy.  Naisia myös inhottaa monen britin avoimen rasistinen suhtautuminen paikalliseen väestöön ja kulttuuriin. He haluavat tutustua ”oikeaan Intiaan”.

Tähän tulee tilaisuus kun ystävällinen rouva Moore tapaa temppelin altaalla muslimitaustaisen tohtori Azizin (Victor Banerjee), joka kutsuu seurueen piknikille Marabar-luolastoon. Adele menee yksinään tutkimaan luolaa ja ryntää sieltä pian ulos verta vaatteissaan.

Se, mitä Adelelle tapahtuu luolassa, jää mysteeriksi. Kahden englantilaisnaisen kohtaaminen toisen kulttuurin kanssa huipentuu lopulta mielenosoitukseksi ja oikeudenkäynniksi.

Elokuvan ottivat niin yleisö kuin kriitikot innolla vastaan, ja se palkittiin usealla Oscar-, Golden Globe- ja BAFTA- palkinnolla ja ehdokkuudella. Elokuva nostettiin Leanin menestyselokuvien Kwai-joen silta (1957) ja Arabian Lawrence (1962) rinnalle.

Maisemallinen, luontoa ja kulttuuria kunnioittava kerronta olisi varmasti tyydyttänyt Fosteria, samoin kirjailijalle tyypillisen terävän, huvittuneen ja ironisen sävyn löytäminen, erityisesti brittihallinnon virkamiesten ja näiden puolisoiden avoimen rasistisen käytöksen kuvauksessa.

Eeva-Liisa Nilsen

Kavin aluesarja: David Lean, Matka Intiaan/Passage to India (1984) 20.3. klo 18 Bio Rex. K12. Kesto n.170 min.