Herätessään sairaalasängystä 25-vuotias Thomas (Mikkel Boe Følsgaard) ymmärtää, että sekä hän itse että hänen elämänsä kiintopiste on pirstoutunut. Lisa Ohlinin osin tositapahtumiin perustuva elokuva De Standhaftige (Tanska 2016) kertoo Afganistanissa haavoittuneesta Thomaksesta.

Kriisinhallinta- ja sotatoimien kuvaaminen jää elokuvassa muutamaan tarpeelliseen otokseen. Haavoittumisen hetki, sitä edeltävät ja sen jälkeiset muistikuvat eivät jätä sotilas Thomasta rauhaan. Hän myös kuvittelee palaavansa sodan keskelle jatkamaan palvelustaan. Vähitellen palautuva muisti tuo nuorukaisen mieleen myös haavoittumispaikan appelsiinit ja 11-vuotiaan pojan, jonka kanssa hän oli ystävystynyt.

Kuntoutuksessa Thomas uhraa energiaansa punttien sekopäiseen nosteluun siivittääkseen tervehtymistään. Fyysisten harjoitusten lisäksi on tarkistettava suhteita läheisiin, vanhempiin, kavereihin ja tyttöystävä Ninaan (Silja Eriksen Jensen). Helposti ärtyvälle nuorukaiselle löytyy lisäapua yllättävältä taholta: sairaalassa syöpää sairastavan tätinsä luona vieraileva Sofie (Cecile Lassen) tarjoaa vinkkejä edistymiseen. Balettitanssijana hän ymmärtää lihasten toimintaperiaatteet ja myös sen, mikä merkitys sitkeydellä, nöyryydellä ja pitkämielisyydellä on tavoitteiden saavuttamisessa. 

 Tarinaa maustaa ja täydentää Sofien ja Thomaksen vaivihkaa kehittyvä rakkaus, joka saa polttoainetta molempien yksinäisyydestä, pyyteettömyydestä ja temperamentista. Parin keskinäinen hulluttelu ja sisäpiirin huumori keventävät vakavasta aiheesta tehtyä elokuvaa. Avainkohtauksessa itsepäiseltä Thomakseltakin valahtaa lopulta kyynel silmänurkasta. 

Valkokankaalla debytoiva ilmeikäs ballerina Cecilie Lassen tulkitsee roolinsa Sofiena tunteella ja lämmöllä. Thomasta esittävä Mikkel Boe Følsgaard on palkittu muun muassa Berliinin elokuvajuhlilla jo teatterikouluvuosinaan vuonna 2012.

New Yorkin filmikoulussa opiskellut ruotsalainen Lisa Ohlin on De Standhaftigessa ohjannut oman ideansa, jota on hänen lisäkseen ollut käsikirjoittamassa Karina Dam. Ohlin pohtii draamassaan ansiokkaasti ammattisotilaan identiteetistä luopumista ja uuden identiteetin rakentamista sen tilallle niin ihmisenä, miehenä kuin työurallakin. Yhäti ajankohtaisessa 2010-luvun taitteeseen sijoittuvassa draamassa toisen ymmärtämisellä, toisesta välittämisellä ja rakkaudella on tärkein rooli Thomaksen uudelleen eheytymisessä. /Ulappa

Kuukauden pohjoismainen elokuva: Lisa Ohlin, De Standhaftige (Tanska 2016) Museo Militarian elokuvasalissa 9.4. klo 18. K16. Bluray. Teksti engl. 105 min + keskustelu. Näytösvieraana ja kommentaattorina Afganistanissa palvellut kriisinhallintaveteraani. Liput (5 €) käteisellä ovelta klo 17.50 alkaen.